Overvægt – en trussel mod hundens helbred

”Den er da ikke tyk – den er bare kraftigt bygget.” Sådan lyder undskyldningen ofte fra hundeejere, hvis de får at vide af deres dyrlæge, at deres hund er overvægtig. Men overvægt skal tages seriøst, da det er en alvorlig trussel mod hundens helbred. Og overvægten skyldes ofte for meget mad og for lidt motion snarere end en sygdom.

Noget af det absolut sværeste som praktiserende dyrlæge er at fortælle en hundeejer på en skånsom og høflig måde, at deres firbenede ven altså er gået hen og blevet for tyk. Nogle folk trækker lidt på skuldrene og undskylder sig med ”jaaeh … men det har jo også lige været vinter” eller ”Eeerrjj, han er da bare kraftigt bygget. Han får masser af motion og kan løbe rigtigt hurtigt”. Andre hundeejere igen bliver dybt ulykkelige i erkendelsen af, at de i deres hjertes godhed faktisk gør hunden en bjørnetjeneste ved at overfodre den. For det er det, du gør ved din hund ved at lade den blive for tyk – du gør den en bjørnetjeneste. I denne artikel vil vi dykke ned i de bedste råd og fremgangsmåder, hvis du vil øge sundheden hos din hund.

Hvornår er hunden overvægtig?

Før vi går længere ned i beskrivelsen af de sundhedsmæssige konsekvenser ved overvægt, er det på sin plads at definere, hvornår hunden blot er blevet for rund og hvornår den er decideret overvægtig.

En tommelfingerregel er, at hvis hunden vejer 15 % over sin optimale vægt, er den overvægtig. Tager man en labrador af den lette type, der som ”normalvægt” vil veje 24 kg, er den altså overvægtig, når den vejer 27,6 kg.

Hund overvægtig

Du kan bruge vægtstandarder for din hunderace til en vis grad. Det giver sig selv, at en beagle ikke bør veje 30 kg, eller en labrador skal have samme vægt som en rottweiler. Men der er stor variation i størrelse og kropsbygning inden for de forskellige racer. Så den eneste sikre vej frem er at følge med i vægten på din hund – og at mærke på den. Mærk hunden hen over ryggen på rygsøjlen. Torntappene, som er de knoglefremspring på ryghvirvlerne, du kan mærke gennem huden, skal kunne mærkes, og der skal være et fornuftigt muskel- og fedtlag hen over ryggen, uden at det bliver for voldsomt. Ligeledes skal ribbenene kunne mærkes, når du stryger hen over hundens side.

Vejning er også en sikker metode for at følge med. De fleste får hunden undersøgt og eventuelt vaccineret hos dyrlægen en gang årligt, og her bliver langt de fleste hunde vejet, og det bliver ført ind i journalen. Du er normalt velkommen til at komme forbi og få din hund vejet hos dyrlægen – og det lige så ofte du vil. Dette kan være smart, hvis du synes, det begynder at gå den forkerte vej med din hunds vægt.

En række livsstilssygdomme

Overvægt er sundhedsskadeligt på den lange bane og kan føre en lang række livsstilssygdomme med sig, som vi også kender fra mennesker. Her kan blandt andet nævnes gigt og ledproblemer, sukkersyge, nedsat frugtbarhed, hjertesygdomme, problemer med vejrtrækningen, dårlig heling af sår efter operationer og sygdomme i de vitale organer som lever og nyrer. Og jo tungere hunden er, desto mere slider den på kroppen. Sliddet sker på organerne og hjertet, men også på bevægeapparatet i form af knogler, muskler og led.

Hund livsstilsygdomme

Hvad angår ledproblemer, ville en meget stor del af de gigtplagede hunde blive mærkbart bedre og mindre smertepåvirkede alene af at tabe sig i vægt, såfremt de vel at mærke er overvægtige. Dertil kommer diverse tilskud af bruskgenopbyggende stoffer, fiskeolie og eventuel smertestillende medicin. Men behovet for smertestillende medicin falder drastisk, hvis en overvægtig hund taber sig til normal vægt. Det er bestemt værd at tænke på. Ikke mindst hvis du har en hund, der begynder at komme op i årene og langsomt sniger nogle kilo på. Sørg for at få den slanket, inden den bliver alt for tyk – og gigtplaget.

Mindre foder – mere motion

Det er så uendeligt nemt at sidde på sin høje hest som dyrlæge og skrive en artikel om overvægt og vigtigheden af at slanke sin hund. Det er også uendeligt nemt at skrive, at man bare skal sørge for at give hunden færre kalorier pr. dag – for så vil den i sidste ende slanke sig. Men hånden på hjertet, hvor mange af os har ikke investeret i slankefoder til vores hunde, uden at de tabte sig? Hvis hunden skal tabe sig, er der kun en vej frem: mindre at spise – mere motion. Det vil sige, at din hund skal indtage mindre og forbrænde mere.

Med hensyn til kosten er den enkleste og mest skånsomme vej til at indtage mindre energi nemlig at fodre hunden med et slankefoder af god kvalitet. Slankefoder findes i mange forskellige mærker, men fælles for dem er, at det er meningen, hunden skal spise foderet i en periode for at gå ned i vægt, og derefter skal den fodres på et vedligeholdelsesfoder. Når man fremstiller et slankefoder til hunden, vil man sænke energiindholdet i foderet ved at mindske fedtindholdet og øge proteinindholdet, samtidig med at man tilsætter flere fibre til foderet for at give hunden en bedre mæthedsfølelse.

Mindre mad

Der, hvor det som oftest går galt, er i doseringen af foderet til hunden. For det er meget vigtigt, at hunden KUN får den mængde foder, der anbefales pr. dag til hundens vægt og ernæringstilstand. Og godbidder og andet godt skal regnes ind i kalorieregnskabet og ikke komme oven i. Endnu vigtigere er det at justere fodermængden, efterhånden som hunden taber sig, for så skal den have mindre og mindre. Det sidste glemmer folk ofte, og så bliver de vældigt frustrerede, når de efter nogen tid opdager, at hunden ikke taber sig længere. Den går altså ikke med bare at fodre ad libitum med slankefoder. Det kan en overvægtig hund sagtens holde sin vægt oppe af.

Vælg det rigtige foder

Når det kommer til vægttab, er det ikke kun mængden af mad, der betyder noget, men også kvaliteten. Vælg foder, der er rigt på næringsstoffer, men lavt i kalorier. Her er nogle nøglepunkter at overveje, når du skal vælge det rigtige foder til din hund:

  • Proteinindhold: Sørg for, at foderet har et højt proteinindhold, som hjælper med at bevare muskelmasse, mens din hund taber fedt.
  • Fiber: Højt fiberindhold kan hjælpe med at holde din hund mæt længere, hvilket reducerer trangen til overspisning.
  • Fedtindhold: Vælg foder med lavt fedtindhold, men sørg for, at det stadig indeholder essentielle fedtsyrer, som er nødvendige for en sund pels og hud.

Specialiseret vægttabsfoder

Overvej at vælge et vægttabsfoder, som er specielt designet til overvægtige hunde. Disse typer foder indeholder ofte færre kalorier, højere protein og fiber, samt de nødvendige vitaminer og mineraler. Nogle populære mærker inkluderer Royal Canin, Hill’s Prescription Diet, og Purina Pro Plan.F

Fodringsplan og portions-kontrol

En struktureret fodringsplan er essentiel for vægttab. Følg disse retningslinjer:

  • Portion kontrol: Følg anbefalingerne på foderets emballage og juster efter din dyrlæges råd. Overvej at bruge en målekop for at sikre, at du giver præcise portioner.
  • Måltidsfrekvens: Del din hunds daglige ration op i to eller tre mindre måltider for at hjælpe med at holde dens stofskifte aktivt og reducere sulten mellem måltiderne.
  • Ingen rester: Undgå at give din hund rester fra bordet eller for mange godbidder. Hvis du giver godbidder, skal de være sunde og kaloriefattige.

Øget motion

Det andet ben i slankeprocessen er mere motion og bedre kondition. Jo mere din hund forbrænder pr. dag, desto mere vil den tabe sig. Den mest oplagte måde at motionere hunden på er længere gåture, løbeture og flere lufteture, hvor hunden får lov at være fri og kan løbe, som den lyster (vel at mærke steder, hvor dette er tilladt), men det kan være svært, hvis hunden er blevet gammel og eventuelt gigtplaget.

Hund motion

Motion i vand er helt uovertruffen, hvis der ønskes skånsom motion. Det kan både være i det fri – f.eks. svømning i søer og havet på den varme årstid – men flere dyreklinikker og deciderede hundetræningscentre tilbyder motion i vand enten i form af en svømmehal til hunde eller en såkaldt ”waterwalker”, som er et løbebånd i vand. Begge dele er meget skånsomt for led, men kræver en smule tilvænning for hunden. Langt de fleste hunde vænner sig til det og kommer faktisk til at holde af den motionsform.

Som hos mennesker er det ikke sundt for hunde at slanke sig alt for hurtigt. Sker vægttabet for hurtigt, risikerer du, at hunden i stedet for at smide fedt tærer på muskulaturen og de indre organer. Derfor er det bedre at slanke sig lidt langsommere, end at det går for hurtigt. Derfor kan man også overveje at benytte sig at alternative og sjove metoder til motion og træning, der ikke er for krævende for din hund.

Overvægt, der skyldes sygdomme

Der er til gengæld også tilfælde, hvor overvægten ikke skyldes letsindig omgang med for store mængder mad, men hvor der ligger en medicinsk lidelse til grund for problemet.

Det kan derfor altid anbefales at kontakte din dyrlæge, inden du igangsætter en slankekur for din hund. Der findes sygdomme, som giver overvægt, og som kræver behandling, inden du begynder at slanke hunden. Ældre hunde, der pludselig tager på i vægt på trods af restriktiv fodring, vil typisk lide af for lavt stofskifte, hvilket blandt andet viser sig som fedme, nedsat aktivitetsniveau, dårlig pels og træthed. Alt sammen noget, der nemt kan forveksles med en hund, der ’bare’ er blevet fed. Stofskiftelidelsen skal behandles med medicin, og det fører oftest af sig selv til, at hunden slanker sig og bliver ’sit gamle, glade jeg’.

Livsstilssygdomme, overvægt er skyld i

Overvægt er sundhedsskadeligt på den lange bane og kan føre en lang række livsstilssygdomme med sig, som vi også kender fra mennesker. Heraf kan blandt andet nævnes:

  • Gigt og ledproblemer generelt
  • Sukkersyge
  • Forstyrrelser i reproduktionsevnerne – nedsat frugtbarhed
  • Hjertesygdomme
  • Problemer med vejrtrækningen – specielt de kortnæsede racer
  • Dårlig heling af sår efter operationer
  • Sygdomme i de vitale organer som lever og nyrer

Tre hurtige råd – sådan slanker du din hund!

  • Giv din hund mere motion, for jo mere din hund forbrænder pr. dag, desto mere vil den tabe sig.
  • Giv kun din hund det at spise, den har brug for, og hvis den får det, kan du give den slankefoder, som er den enkleste og mest skånsomme vej til at indtage mindre energi. Og husk, at hunden kun skal spise slankefoderet i en periode for at gå ned i vægt, og derefter skal den fodres på et vedligeholdelsesfoder.
  • Slank din hund langsomt, for ellers risikerer du, at hunden i stedet for at smide fedt tærer på muskulaturen og de indre organer. Følg derfor vejledningen for det enkelte slankefoder.Kontakt din dyrlæge, inden du sætter din hund på slankekur, da der kan ligge en medicinsk lidelse til grund for hundens overvægt.

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »