Livet som cirkushund

Stiliana fortæller, at de har arbejdet med – og fået masser af råd – fra en god dyretræner. Milka griner og fortæller om en dame, der engang sagde til hende, at først skulle hun købe sig en plante – og hvis den overlevede, så kunne hun købe sig en hund – og hvis den overlevede, så kunne hun begynde at tænke på at få børn. ”Jeg har bare gjort det hele omvendt”, siger hun og griner. Først kom Stiliana, og så kom hunden og … Men i øvrigt så mener hun faktisk, at hundene nogle gange er meget smartere end os mennesker – uden dog at uddybe det nærmere.

Men hvilke numre lærer de så hundene? Stiliana fortæller, at de fire hunde tilsammen udgør et godt team. De store og tunge laver helt andre ting end de mindre og mere adrætte hunde. ”Men vi kigger altid på, hvad hver enkelt hund er for en størrelse – hvordan er dens sind, og hvad falder naturligt for den? Og så mener vi ikke, at en hund er skabt til for eksempel at stå håndstand – og at unaturlige krav og bevægelser vil slide dem ned i utide.”

Stiliana mener heller ikke, at cirkuslivet stresser hundene. De sidder parate til køreturen hver aften, og de distancer, som Baldoni flytter sig hver dag, er meget små. Og det første, der sker, når man kommer frem til den nye, er, at hundenes hundegårde sættes op. Og nærmer man sig hundegårdene, så gør de ad en, ligesom ens egen hund gør bag havelågen. Hundegårdene er deres hjem og deres territorie – i hvilken by de så end placeres i. Og det er den hvide gadehund, Rocky, der styrer det hele. Giver Rocky hals, så følger hele flokken efter. Bliver man accepteret af Rocky, så falder der hurtigt ro over gemytterne.

Et langt liv i manegen

Men vil familien Tomovi blive ved med at have samme slags hunde, hvis altså dem, de har nu, falder væk? Svaret kommer prompte fra Ivan – ja, det er der ingen tvivl om. Stiliana mener dog lige, at de må se tiden an og se om det tidspunkt, hvor hundene falder væk, måske også er det tidspunkt, hvor hendes forældre skal på pension. Ifølge Milkas logik må det jo så være det tidspunkt, hvor hun skal ud og købe sig en plante.

Men hverken Ivan eller Milka mener selv, at de er på vej på pension – og sanktbernhardshundene er stadig unge, og Stiliana mener også, at både Lucky og Rocky nok skal holde mange år endnu. ”De er jo små, og små hunde holder lang tid,” påpeger StilianaEn alder på 13 og 14 år mener hun faktisk ikke er særlig høj. ”Vi har overhovedet ikke set nogen som helst nedgang i deres energi og smidighed,” fortæller hun.

Og da jeg ser Tomovi-familiens hundeshow, så må jeg da også indrømme, at der er fest og farver og masser af energi over feltet – også hos de to ældste hunde. Det er et komisk og underholdende klovneagtigt nummer med spring og falden på halen – og hundene giver hals og ser ud til at nyde hvert eneste sekund. Man kunne faktisk nemt få det indtryk, at et liv som cirkushund hos familien Tomovi slet ikke er den værste form for hundeliv.

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »