Tag hunden med i bilen på sommerferien

Når familien pakker bilen og gør klar til ferie, er der ingen grund til at lade hunden blive hjemme. De fleste hoteller og campingpladser er hundevenlige, og der er masser af muligheder for underholdning for hunden undervejs og på ferien.

Sommerferien står for døren, og det betyder ofte også ekstra oplevelser for familiens hunde. Hvis de er så heldige at komme med på ferien, står den på spændende nye hundedufte og sanseindtryk. Turen behøver ikke at gå til Berlin eller London, der er masser af oplevelser for to og firbenede i det danske sommerland, så her får du vores bud på, hvordan du pakker bilen samt sjove idéer til aktiviteter og andre ferietips.

Kend din hunds type
For at få det optimale ud af ferien er det godt at være opmærksom på, hvilken type hund, du har. Har du for eksempel en byhund, er den nok ikke vant til køer, heste, traktorer og andet, der kan dukke op mellem mark og skov. Er din hund derimod vokset op på landet, kan det være noget af et kulturchok for den at komme til byen og møde de mange mennesker, cykler, bybusser og biler. Der er en masse ting, der skal ses og duftes til på nye steder, og indtrykkene kan tage på energien. Hertil skal du selvfølgelig også tænke på hundens temperament, da der er forskel på, om man har en stille og nervøs hund eller en livlig hund, der altid har fart på.

Kom godt af sted
Når hunden skal med i bilen på ferie, er der ting, du skal være ekstra opmærksom på for at gøre turen så behagelig for hunden som muligt. Rejser du videre til udlandet, skal du undersøge reglerne i de lande, du skal igennem. Nogle steder kan der være regler med hensyn til fastspænding og bur til hunden. Uanset om du kører med hunden i bur eller ikke, så skal der være plads til, at den kan rejse og strække sig. Derudover er det vigtigt, at diverse løsdele er fastgjorte, sådan at hunden ikke risikerer at blive klemt eller få ting ned over sig i tilfælde af en hård opbremsning. Hvis det er meget varmt, skal du huske godt med vand og også gerne nogle køletæpper, da der kan blive hedt i bilen. Det er også en god idé at pakke lidt godbidder med, så du kan trøste den, hvis den synes, tiden går for langsomt.

Underholdning undervejs på turen
Når man er hund i en bil og skal ligge stille i lang tid, kan man hurtigt komme til at kede sig. Derfor er det vigtigt, at du indlægger tilstrækkeligt mange stop undervejs. Hunden har brug for at komme ud og tisse og strække kroppen, ligesom du kan lave nogle simple søgeøvelser og opgaver undervejs. Det er en god idé at undersøge rastepladser og andre gode steder, inden du kører hjemmefra. Skal I overnatte undervejs, så undersøg hvor hunden må komme med ind, så den ikke risikerer at skulle tilbringe en nat alene i bilen.
Nu har den i forvejen tilbragt lang tid i bilen, så en nat sammen med familien er klart det bedste. Når I kommer frem til jeres rejsemål, skal hunden have god tid til at snuse og fordybe sig i de forskellige ting, så den lærer stedet at kende og kan føle sig tryg.

Campingplads og grøn natur
Du kan bo på mange måder på sommerferien. Hotel, sommerhus eller campingplads, men det vigtigste er, at hunden også er velkommen. Vil du bo på campingplads, kan det godt betale sig at vælge en, der er omringet af grønne områder, hvor hunden rigtigt kan slå sig løs. Hasmark Strand Camping på Fyn er et eksempel på en campingplads, der ligger tæt på skov og strand. Her kan hunden få tilfredsstillet alle sine behov i form af løbeture og aktivering som f.eks. leg med kegler, beholdere og andet. Pladsen har desuden et hundebad, hvor hunden kan slappe af og køle ned, og så er der også to hundegårde, hvor den har mulighed for at ses med andre hunde. Vil du lidt længere vestpå, så er der Løgballe Camping i Stouby, der i 2013 åbnede deres nye hundelegeplads. Her kan hundene færdes uden snor og hoppe og springe rundt på den indhegnede legeplads. Generelt er campingpladser gode, fordi der ofte er store grønne områder, skov og strand, hvor hunden kan have det sjovt.

Hundevenligt hotel
Hotelferie er selvfølgelig også en mulighed med hund, men tjek først med hotellet, at hunden er velkommen. Vælge et hotel, der ligger i rimelig afstand til skov og strand, så der er god mulighed for gå/løbeture og aktivering. Vælger du et hotel i byen, kan det være en god ide at leje cykler, hvor hunden kan sidde med eller løbe ved siden af, hvis den er vant til det. På den måde er der rig mulighed for at se noget nyt i et tempo, hvor alle kan følge med. Hvis der er lidt forskelligt terræn, så kan hunden øve sin balance på træstubbe, brede gærder, eller hvor den kan gå på forskellige typer underlag eller kravle gennem hule træstammer. På Bornholm ligger hotel Siemsens Gaard i Svaneke eksempelvis tæt på Hullehavn, hvor man kan bade og gå ture med hunden på stranden. Hotellet er hundevenligt og hunden er velkommen på værelset imod et mindre ’gæstebeløb’.

En god aktivitet for hunden er sansestimulation, hvor du finder forskellige ting i omgivelserne, der stimulerer hundens sanser. Synssansen stimuleres ved at præsentere hunden for ting, den ikke er vant til at se. Det kan f.eks. være måger ved havnen eller får og køer på marken. Alt kan bruges. Lugtesansen stimuleres også ret hurtigt af duftene i miljøet, og nye dufte opsnappes hurtigt. Det kan f.eks. være en duft fra et fiskerøgeri eller lignende. Smagssansen stimuleres ved at putte noget spiseligt i en skål med vand, som hunden kan smage. Duften afgør, om den har lyst til at spise det. Følesansen stimuleres ved, at hunden får lov til at gå på forskellige typer underlag. Det kan også være et stykke stof, der hænger ned, som berører hundens pels eller hud, når den går igennem for at få en godbid. Høresansen stimuleres ved hjælp af lyde, som hunden ikke er vant til. Det kan være forskellig slags musik, eller I kan lave jeres eget vindspil ud af plastik eller papir. Selvom du bor på hotel i byen, er der altså masser af muligheder for at underholde hunden.

Når I er hjemme igen
Når I kommer hjem igen fra ferie, er hunden ofte meget træt. Der har været et væld af nye indtryk og oplevelser, der er blevet bearbejdet undervejs. Derfor har hunden sikkert behov for hvile. Alt efter hundens temperament kan den også reagere omvendt, hvor den pludselig finder noget ekstra energi frem, nu hvor den er hjemme i vante og trygge omgivelser. Måske er der lige nogle andre artsfæller enten hjemme eller i nabolaget, der skal hilses på og fortælles, hvordan ferien med de tobenede har været. Hvis ferien med hunden har været en succes, er det bare om at komme af sted igen til næste år.

Læsernes råd
Hunden med eller på pension? Med i bilen og med på hotel? Der er mange ting, du skal finde ud af, når du tager din hund med på ferien. Her får du lidt erfaringer fra nogle af Vi med Hunds læsere.
Lasse Juhl har planer om at pakke bilen her til sommer og drage mod Bornholm sammen med sin kone Jeanni, datteren Zara, labradoodlen Bella og svigerforældrene. De har før prøvet at rejse uden Bella, og det var slet ikke en succes, fortæller han:

 ”Vi var en uge i Tyskland, hvor vi ikke kunne have Bella med, og derfor fik vi hende i hundepension. Men det gik ikke. Jeg er sikker på, at stedet gjorde sit bedste for at passe godt på hende, men hun var meget ked af det, mens vi var væk. Da vi hentede hende igen, så hun helt desperat ud, og hun hylede og tissede på gulvet. Efter den oplevelse har vi lovet hinanden, at vi ikke rejser uden Bella.” Familien har flere gange før haft Bella med på Bornholm og går gerne langt for at få hende med på ferie.

”Hun har også været med i sommerhus på Als, Fur og i Rødvig. Et par gange har hun også været med på kroophold, når vi bare har været af sted i en weekend. Når man har hunden med i bilen, er det vigtigt, du ikke kører i for lange stræk. Den har også brug for at strække ben, tisse og få vand undervejs. Generelt skal du huske at tænke på hunden, når du er af sted”, råder Lasse Juhl.

 Hvad enten du rejser i Danmark, eller du tager en tur til udlandet, er der ting, du skal overveje. Her er nogle erfaringer, som vores læser Susanne Vest har gjort sig.

 ”I år skal vi til Bornholm, og vi har lejet en bil, så det er ingen sag at komme dertil. Den største udfordring, vi har haft, var engang, vi skulle have vores hund med til Østrig. Vi har ingen bil, så derfor måtte vi tage toget, og det krævede, at vi skulle have styr på vacciner, pas osv. Undervejs så vi længselsfuldt efter de andre turister med hunde, og vi fik talt med nogle stykker, som kunne guide os. Hotellerne var heldigvis meget positive over for hunde, og for et beskedent beløb kunne vi få hunden med på værelset. Nu har vi været afsted til samme sted i Østrig et par gange, og vores hund er blevet helt vild med hotellet, især fordi han har fine, hvide lagner, han må boltre sig i, når mor og far er ude at spise,” fortæller Susanne Vest.

 Andre råd vi har fået fra brugere på vores Facebook-side er f.eks. at have en vandforstøver med i bilen til at køle hunden med og at notere navne og kontaktinfo på dyrlæger i området, hvis man skulle få brug for det. Helt overordnet er det vigtigste at tage hensyn til hundens behov fra start til slut.

Det skal du have med i bilen:

  • Vand til hunden
  • Køletæpper til at køle hunden ned, hvis det bliver for varmt
  • Legetøj til underholdning
  • Hvis du kører med hunden i bur, så skal det være stort nok til, at den kan rejse sig op og strække sig

Tænk på hunden undervejs:

  • Hold ind flere gange undervejs
  • Lad hunden komme ud og strække kroppen, tisse og snuse lidt
  • Lav lidt søgeøvelser eller små opgaver undervejs
  • Sørg for at hunden får rigeligt med vand, især hvis det er meget varmt

Underholdning for hunden på ferien:

  • Simple søgeøvelser og aktivering
  • Balancetræning på træstubbe, gærder og andre ting i omgivelserne
  • Sansestimulering af diverse sanser
  • Gå- og løbeture ved strand og skov
  • Cykelture med hund

Find flere tips og find inspiration på feriemedhund.dk

Tekst: Kenneth Nielsen Foto: Dreamstime

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »