Skab selv de gode vaner

Det er en rigtig god ide at lave et lille familieråd, inden hvalpen kommer hjem til jer. Få afklaret forventninger, ønsker og finde et fælles fodslag på, hvordan I gerne vil have, at livet med hunden skal være – og dermed også de næste mange års samliv. På den måde er det også nemt for alle i familien at huske på, hvordan det nu skal være, og alle kan derfor sætte de samme grænser for hunden. Dette betyder, at hunden lærer det meget hurtigere, og der opstår ikke konflikter, når grundfundamentet for god opførsel skal bygges op hos hunden.

Hvad der er en god vane, er jo individuelt hos den enkelte familie. Nogen vil ikke have hunden i sengen, andre ikke i møblerne, nogen vil ikke have, at hunden tigger ved bordet, og hos andre er dette ikke så vigtigt. Hvad der er godt eller skidt, vil jeg ikke stille mig til dommer over for. Men jeg vil blot pointere, at de ting, som man vedtager som tilladte, skal være det fremadrettet og ikke være bestemt af ens humør. Jeg vil i denne artikel gennemgå de gode vaner, som er til gavn i en almindelig dagligdag. Så kan I selv sortere i dem og måske tilføje, hvad der ellers er vigtigt for jer.

At vente
Lær hvalpen helt fra starten, at det er o.k. at vente. Til at starte med er det i ganske små intervaller, og denne lærdom kan bruges, når døren åbnes, og hvalpen ikke skal drøne ud med det samme.

I bilen er det også godt, hvis hvalpen kan vente, inden den kommer ud, og det er en god vane at have i forbindelse med maden eller en eller anden form for aktivering.

Mulighederne er utallige, men det er godt at lære hunden et signal både med lyd og evt. håndbevægelse. Samme signal kan så bruges i de forskellige sammenhænge. Start med at lade hvalpen vente nogle sekunder, og øg tiden langsomt. Man kan ikke forvente at få en hvalp til at vente flere minutter på sin mad, på gåtur eller noget andet spændende. Så små slag og små succeser.

Gå pænt
Det kan også gå hen og blive rigtig irriterende og en kæmpe belastning, hvis hvalpen ikke har lært at gå pænt i snor. For når den f.eks. kommer op på at veje 50 kg, så ærgrer man sig i den grad over, at man ikke gjorde noget ved det i starten. Og det er egentlig så nemt og så simpelt, hvis man blot starter med at træne det at gå pænt i snor med det samme. Der er ingen tvivl om, at hvalpen gerne vil ud at opleve verden, og måske trækker den i bare iver.

Stå simpelt hen stille, hvis hvalpen trækker, så den ikke kommer nogen vegne. Undlad at sætte en masse ord eller andet på, brug blot kroppen til at vise, at I ikke kommer fremad, så længe den trækker. I det øjeblik, snoren slækkes, kan du igen gå fremad med hvalpen. Når hvalpen går pænt, kan du så rose i begrænset omfang. Sørg også selv for at holde en fart, der indikerer, at I ikke har travlt. Det er faktisk vigtigere for hunden at gå stille og snuse, end det er at nå en vis rute på tid. Og vores hunde indretter faktisk også deres tempo efter os, så hvis vi har det lange ben foran hele tiden og måske afbryder hundens ønske om at snuse, så er vi selv med til at sætte fart på. Hvis vi derimod går i et stille og roligt tempo og lader hunden snuse der, hvor den vil, så er der en helt anden ro på.

Tigge ved bordet
Personligt er jeg ikke tilhænger af en stor savlende hund, som står og ånder mig ind i hovedet, når jeg spiser min mad. Men det er jo et temperamentsspørgsmål for den enkelte. Hvis man ikke er til tiggende hunde, så skal man helt fra starten lade være at give hunden noget som helst ved bordet.

Det er en gammel skrøne, at hunden slet ikke må få menneskemad, for så er der risiko for, at den tigger. Denne adfærd handler ikke om selve maden, men om at det kan betale sig! Så undgå at give noget, og sig det endelig videre til børn og gæster, som kunne være fristet af et par store brune hundeøjne, der beder om mad.

Man kan også indføre den vane at bruge en eller anden form for aktivering til hvalpen, inden man selv går i gang med at spise. Eller også bare fodre først, så hvalpen ikke er sulten, når man selv sætter sig til bords. På den måde er opmærksomheden ikke helt så stor, som hvis dens mave rumler, og hvalpen gerne vil have noget at spise.

Det næste, man skal være opmærksom på, er, om hvalpen får resterne, når man er færdig med at spise. Hvis det skal være sådan, så tænk blot over, hvor tæt på spisebordet det serveres, og om det rent tidsmæssigt også er i forlængelse af, at I spiser.

Jeg nævner dette, fordi jeg ofte oplever hunde, som kender ordene: ”Tak for mad”, og i det samme øjeblik stiller de sig afventende hen til skålen og ved, at der kommer rester.

”Problemet” kan så opstå, hvis man har gæster, og der bliver sagt ”Tak for mad”, men ingen rejser sig og hælder rester i skålen. Det kan give en utålmodighed, grænsende til hylen fra den hund, som har fået en indgroet vane om servering straks efter et måltid.

Undgå at springe op ad gæster
Når hvalpen er lille og uimodståelig, har de fleste intet imod at få et par poter på lårene, for man tilgiver det bedårende hundehoved, som vil op og snuse, slikke og hilse. Den er ”åh så sød”, og man kan ikke få nok kontakt. Men efterhånden, når hvalpen vokser sig stor og måske lige har gravet et mindre fortidsminde op fra haven, bliver begejstringen begrænset, når den så vil hoppe op ad benet og hilse. Set med hundens øjne er det fuldstændig uforståeligt, for den tænker jo ikke på sin vægt eller poternes tilstand, inden den vil hilse på os.

Så helt fra starten – hils kun på en hvalp med alle fire poter i gulvet, og hvis den springer op, så vend ryggen til. Du skal ikke sige eller gøre andet, blot vende ryggen til, for på den måde viser du hvalpen, at der ikke er kontakt, når den kun har to ben på jorden.

Det sværeste i løsningen af denne uvane er faktisk alle de andre, som kommer i hjemmet. Det kræver nemlig en vis konsekvens, for at hvalpen/hunden forstår meningen. Hvis hver anden eller tredje, der kommer i hjemmet, tillader, at hunden springer op, kan det være rigtig svært som hund at finde ud af, at det ikke er en ønsket adfærd. Så selv om folk siger, at det ikke gør noget, så gør dem opmærksom på, at det rent faktisk gør noget for dig/jer, fordi I er i gang med at opdrage hunden til ikke at springe op.

På gåturen
Her kan det være rigtig godt at lære hvalpen, at der ikke skal hilses på alt og alle på vejen. Det gælder uanset, hvilken type hund man har, hvor stor eller lille den bliver, for der vil givetvis være mennesker eller andre hunde, som der ikke skal hilses på over tid.

Ved at lære hvalpen dette helt fra starten kan man undgå en hund, som trækker i snoren, hyler og ter sig, fordi den vil hen og sige hej – og ikke helmer, før det er sket.

Så en rigtig god vane at indlære er, at når der kommer nogen, så skal hvalpen sætte sig og se dem komme forbi. Nogle kan man så tillade at hilse på ved at vælge et ord til hvalpen, som betyder ”ja, nu må du gerne”. Men udgangspunktet er, at den sidder, indtil andet bliver sagt.

Husk endelig at belønne den i starten, og sørg for, at det er nogle mennesker og hunde, som passerer rimelig hurtigt, så det ikke bliver en pinsel for hvalpen at vente.

Det kan være svært for nogle mennesker, når de møder en hvalp, ikke at komme bragende hen og klappe, så her skal man nogle gange være hurtig for at få folk til at vente og lige spørge først! Det er min erfaring, at de fleste godt kan forstå hvorfor, hvis man lige giver sig tid til at forklare det.

Etablering af vaner helt generelt
Uanset hvad det er, man gerne vil lære sin hvalp, så hav fokus på at rose og belønne der, hvor hvalpen gør noget, man gerne vil have mere af. Nogle gange er det også nok, at den hændelse, der foregår efterfølgende, er en form for belønning for hvalpen.

Den adfærd, man ikke ønsker mere af, skal ignoreres. Når vi har at gøre med en hvalp, så vær varsom med at skælde ud. Det er oftest ikke nødvendigt, fordi den blotte ignorering er nok. Det afhænger naturligvis lidt af situationen …

Hvis hvalpen nu har snuppet ens nye iPhone, er ignorering ikke nok, her må man få tilbudt hvalpen noget, som smager bedre end en iPhone, eller i det mindste er lidt sjovere – set med hundeøjne. Undgå at jage rundt efter tingen, det er kun en sjov leg for hvalpen, og det kan gøre, at den bliver mere og mere kreativ i at finde ting, som er interessante, og som kan sætte en sjov jagt i gang.

Så hvis hvalpen har taget noget, der er uden betydning, så gå den anden vej og lav noget spændende. På den måde mistes interessen, medmindre det er noget spiseligt, for så må der byttes med noget andet og lidt bedre spiseligt.

Selvfølgelig skal der sættes grænser for hvalpen, så den bliver en velfungerende hund med årene, men det er ikke nødvendigt at bruge store armbevægelser og høje NEJ-toner. Brug evt. et ”ah ah”, hvis noget skal stoppes, og afled med noget mere interessant, så hvalpen ikke vender tilbage til udgangspunktet.

Tænk mere i at skabe situationer, som kan blive en succes, for på den måde at lære hvalpen, hvad der kan betale sig, hvad der giver noget godt og dermed bliver et helt naturligt valg efterfølgende.

Ud over at det virker for hvalpen, så bliver man også selv i markant bedre humør ved at holde øje med alle de ting, der er gode, og det, man gerne vil have mere af. Frem for kun at se begrænsninger og det negative i hverdagen.

Så brug den positive vinkel i din opdragelse af hvalpen, og spred gerne budskabet ud til kæresten, manden, familien og vennerne også – det lønner sig!

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »