Pas på din hunds tænder

Din hund skal have sine tænder hele livet, og du kan gøre rigtig meget for at holde dem rene, så de forbliver sunde og stærke. En god mundhygiejne, og at din hund får den rigtige foder, betyder alt for at forebygge, at din hund får tandsten, tandkødsbetændelse og paradentose.

Din hunds tænder er opbygget på samme måde som menneskers. Tænderne har forskellige antal rødder, og specielt de store hjørnetænder og kindtænderne har meget lange og kraftige rødder hos hunde. Tænk på, at de fra naturens side er skabt til at jage, tygge og flænse meget hårdt materiale.

Din hund har 42 blivende tænder. Mælketænderne (der er 28 stk.) tabes fra 4-6 måneders alderen og erstattes af de såkaldt blivende tænder. Dem skal din hund gerne have resten af livet. I enkelte tilfælde ser man, at mælketænderne ikke falder ud, selv om den blivende tand bryder frem. Det giver såkaldt dobbelt tandsæt og er et problem, idet mælketænderne trykker på den blivende tand og på sigt vil give skader på den. De ekstra mælketænder bør derfor trækkes ud, og det gøres i bedøvelse hos en dyrlæge.

Tandens opbygning

Din hunds tænder består af en indre, følsom del – pulpaen. Her løber blodkar og nerver og det er det, der forsyner tanden med næring. Uden på pulpaen findes cementen (under tandkødsranden) og dentinen (over tandkødsranden), og yderst sidder emaljen. Emaljen er den hårde, glansfulde del, du ser med det blotte øje, hvis du undersøger din hunds tænder.

Tænderne er godt rodfæstet i kæbeknoglen, og det er kun ca. 1/3 af tanden, du ser over tandkødet. Langt størstedelen af tanden er gemt i kæben.

Vejen til sunde tænder

God mundhygiejne og godt med arbejde til tænderne er vejen til sunde tænder. Caries, som det ses hos mennesker, er relativt sjældent hos hunde. Derimod ser vi meget hyppigt tandsten, tandkødsbetændelse og paradentose.

Det absolut vigtigste, du som hundeejer skal gøre, er at vænne dig til at kigge din hunds tænder, tandkød og mundhule efter med regelmæssige mellemrum. Helst hver dag. Væn den til at få løftet læbefolderne, få åbnet munden og i det hele taget at blive håndteret. Du skal se efter, om tandkødet er fint, glinsende og lyserødt uden irritation, rødme eller eventuelt blødning. Tændernes overflade skal være glat og blank, og der må ikke være misfarvninger eller synlige belægninger.

God tandbehandling handler om at holde hundens tænder så rene som muligt. Den mest virkningsfulde metode til det er daglig tandbørstning. Og hermed menes virkelig tandbørstning, og det er HVER dag, for at det skal have god nok effekt.

Det kræver lidt tilvænning hos både dig og din hund, men hvis du kan få det ind i den daglige rutine, er det langt det mest effektive. Brug en blød tandbørste. Enten en almindelig tandbørste eller en speciel hundetandbørste. Der findes flere på markedet. Tandpasta er godt at bruge, men så bør det være speciel tandpasta til hunde, da almindelig mennesketandpasta indeholder mere fluor, end godt er for hunde.

Tænderne børstes forsigtigt med cirkulerende bevægelser, hvor du skal være opmærksom på at komme godt op omkring tandkødet. Det er her, belægningerne sætter sig først. Start eventuelt med en enkelt tand ad gangen, og efterhånden som din hund vænner sig til det, kan du børste hele mundhulen og også på indersiden af tænderne. Du behøver ikke skylle med vand efterfølgende.

Hvis din hund har tendens til tandkødsbetændelse eller dybe tandkødslommer, kan du efterbehandle med eksempelvis klorhexidin mundgel, der hjælper med at holde bakteriebelægninger nede.

Kostens betydning

Der er ingen tvivl om, at kosten betyder meget for din hunds tandsundhed. Det er vigtigt, at tænderne har noget at arbejde med, og jo mere ”mekanisk” påvirkning, der er på tænderne, jo renere holder de sig. Når det er sagt, er det med hundes tænder som med menneskers. Nogen har fra naturens side meget gode tænder, som aldrig får problemer – andre har tendens til tandsten, belægninger, huller og andre gener. En stor del af årsagen skal findes i spyttets sammensætning, men også kraniets udformning, tandstilling, og om hunden ånder meget gennem munden, betyder noget for tændernes tilstand. Du skal derfor ikke regne med, at et godt hundefoder og et tyggeben i ny og næ kan klare det. Måske kan det – måske kan det ikke.

Tyggeben og ”sticks”

Der er et hav af produkter på markedet, der lover guld, grønne skove og rene tænder. Desværre er meget af det mere grønne skove end guld, og effekten af tyggeprodukter er desværre relativt begrænset. Dog kan det være en rigtig god ide at give din hund tyggeben og ”sticks” eller endog foder specielt beregnet på at mindske dannelsen af tandsten.

Se på det med kritiske øjne. Et tyggeben eller tandrensende produkt, som hunden gnasker i sig i løbet af 30 sekunder, har næppe den store tandrensende effekt. Det er den mekaniske påvirkning af tænder og tandkød, der batter i den her sammenhæng.

Knogler kan splintre

Generelt er knogler ikke det bedste at give din hund af risiko for, at de splintrer. Kyllingeben er absolut ”no go”, da de knækker for et godt ord i kogt tilstand. Og rå kyllingeknogler vil altid betragtes som potentiel smitte med salmonella. Kogte knogler af okse eller lam kan bruges, men der er altså en reel risiko for, at hunden skader sine egne tænder mod den hårde knogle, eller at den kommer til at sluge større stykker.

Tænk dig derfor godt om, hvis du giver den knogler. Din hund bør være vant til det, og tag eventuelt knoglen fra den efter lidt tid, hvis den er helt manisk med at tygge på den. Ellers kan det give en ret dårlig hundemave et par dage efter.

Tandsten og andre tandproblemer

Hvis din hund først har dannet tandsten, der ses som brunlige belægninger, bør det fjernes, før det forårsager tandkødsbetændelse og andre tandproblemer.

Tandstenen skal fjernes ved en tandrensning, og det foregår i fuld bedøvelse. Ved en tandrensning fjerner dyrlægen al tandsten og belægninger med en ultralydsrenser, hvorefter tanden poleres fint med et specielt instrument for at gøre overfladen så glat som muligt, så belægningerne har sværere ved at opstå.

Samtidig måler man dybden af alle tandkødslommer for at se, om der skulle være begyndende paradentose, og hvis der er behov for yderligere undersøgelser såsom tandrøntgen, foretages det samtidig.

Tandrensning er kun aktuelt, hvis hunden rent faktisk har fået belægninger og eventuelt tandsten, så kan du holde det nede med tandbørstning, kost og evt. et ben i ny og næ er det langt det bedste.

Sådan børster du din hunds tænder

  • Børst din hunds tænder grundigt hver dag.
  • Brug en blød tandbørste. Enten en almindelig tandbørste eller en speciel hundetandbørste.
  • Tandpasta er godt at bruge, men bør være speciel tandpasta til hunde, da almindelig mennesketandpasta indeholder mere fluor, end godt er for hunde.
  • Børst tænderne forsigtigt med cirkulerende bevægelser, hvor du skal være opmærksom på at komme godt op omkring tandkødet. Det er her, belægningerne sætter sig først.
  • Begynd eventuelt med en enkelt tand ad gangen, og efterhånden som din hund vænner sig til det, kan du børste hele mundhulen, også på indersiden af tænderne.
  • Du behøver ikke skylle med vand efterfølgende.
  • Hvis din hund har tendens til tandkødsbetændelse eller dybe tandkødslommer, kan du efterbehandle med eksempelvis klorhexidin mundgel, der hjælper med at holde bakteriebelægninger nede.

Du kan læse mere om tandbørstning, tandpleje, tandsygdomme og meget andet på Netdyredoktor.dk.

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »