Lufteturen – styrk samværet mellem dig og din hund

Lufteturen er ikke kun hundens tur. Den bidrager også til at styrke sammenholdet mellem dig og din hund og giver dig mulighed for at lære din firbenede ven bedre at kende. Men dette sker kun, hvis du giver din hund fuldt fokus og derfor lader være med at multitaske ved f.eks. lige at snakke med bedstemor imens.

Hvis du altid lufter hund sammen med andre og koncentrerer dig om dem i stedet for din hund, vil du miste noget af nærværet til din firbenede ven. Det vil altså derfor styrke dig og din hunds indbyrdes forhold at gå ture sammen, hvis du vel at mærke – som ’lederen’ for din hund – kun koncentrerer dig om den – og jeres tur sammen. For selvom det er hyggeligt at gå og sludre med en god veninde eller andre hundeejere undervejs, og hundene uden tvivl hygger sig alligevel, så får du ikke plejet jeres bånd ligeså godt.

Det betyder selvfølgelig ikke, at der ikke skal være plads til det hele, og hermed også at gå dejlige sommerture med både veninderne og hunden samtidig, men en tur på ”tomandshånd” vil altid være anbefalelsesværdigt, ligesom det er godt nogle gange kun at lufte den ene hund alene, hvis du har flere hunde.

Sprog og mimik
Der er ingen tvivl om, at vores hunde kan mærke, hvor opmærksomme og nærværende vi er, og dette gælder både i hverdagen, men især også på lufteturene. Når vi er fuldt til stede, har vi nemlig mulighed for at se hundens sprog og mimik meget bedre, end når vores opmærksomhed er andetsteds. Vi kan derfor være hurtigere til at reagere, hvis der enten er noget, der skaber utryghed eller nysgerrighed for vores hund. På den måde kan vi vælge, hvordan den pågældende situation skal takles, også inden eventuelle problemer måtte opstå, hvilket igen afhænger af, hvilken type hund vi har, og i hvilket område vi lufter vores hunde.

Hvis du ikke er opmærksom nok på din hund, og den kan mærke det, kan du måske opleve, at din hund kan have selektiv hørelse eller ikke er så hurtig til at reagere, som den normalt er, f.eks. når den går løs, og den skal komme til dig. Det samme gælder, når hunden er i snor. Hvis din opmærksomhed er alle andre steder end på hunden, vil lufteturen bære præg af det. Din hund vil vælge det, den synes er interessant, ligesom den vil forsøge at komme hurtigere frem eller tættere på det, der fanger dens opmærksomhed. Hunde, som trækker i snoren, går ofte også ’deres egen’ tur, og ejerne ’hænger’ bagved som et tungt og irriterende vedhæng for hunden.

Styrk jeres bånd
Omtalte situationer viser, at din og din hunds kontakt skal genetableres og det usynlige bånd ’strammes op’. Ved at have og vise nærvær på lufteturen, og ved at du følger med i, hvad hunden interesserer sig for, kan du komme på forkant med uønskede situationer, og jeres bånd vil styrkes. Det kan altså anbefales at gøre dig selv og din hund den tjeneste at bruge turen – eller i hvert fald at bruge en stor del af den – på at være nærværende og opmærksom, så din hund også oplever, at du er med både fysisk og psykisk.

Dette kan gøres ved at gemme tanker, spekulationer, irritationer, mm. væk, der virker forstyrrende på din tilstedeværelse under lufteturen. Prøv så at se verden gennem hundens øjne og næse, vær opmærksom på, hvad din hund gerne vil snuse til, hvilken vej den vil, hvad den kigger efter og finder interessant. Kig på din hunds kropssprog, og find ud af, hvad det fortæller dig om hundens oplevelser. Vær til stede så meget du kan, og øv ganske langsomt at gøre det mere og mere i længere tid af gangen. På den måde etablerer du nogle gode vaner for din hund og dig selv.

To hunde i ét hjem
Har du to hunde, som du plejer at gå med samtidig, vil det formentlig kræve lidt større tilvænning at lufte dem hver for sig. Her kan det være en fordel at sørge for, at der er nogen hos den hund, der er hjemme, imens du går med den anden. Du kan også give hunden lidt aktivering eller ’problemløsning’, som den har glæde af og kan løse alene, hvis den er alene. Du kan eventuelt gå i kortere tid i begyndelsen, så det bliver en langsom tilvænning for den hund, der skal være alene hjemme. Uanset hvad, er det godt, at en hund kan være alene, også uden dens artsfæller.

4 gode råd til lufteturen
•Vær fuldt ud til stede, og styrk nærværet mellem dig og din hund.
•Oplev verden gennem din hunds øjne og næse, og vær opmærksom på det, din hund interesserer sig for.
•Observer din hunds kropssprog, og find ud af, hvordan den reagerer på de forskellige oplevelser.

Og husk også at lufte din hund alene, hvis du har flere.

Ekspertens egne erfaringer …
Jeg, Merethe Børgart Olesen – Vi med Hunds adfærdsekspert, går nogle gange med begge mine hunde samtidig, men oftest hver for sig. Hvis jeg har begge hunde med på lufteturen, er det tydeligt, at de mest har øje for hinanden, og det den ene synes er interessant, vil den anden også undersøge. Når jeg går med dem enkeltvis, har jeg meget bedre kontakt med den enkelte hund. Vi har mere øjenkontakt og laver flere sjove ting sammen, end når begge hunde er med på den samme tur. Jeg har en god vane, hvor jeg begynder med at sætte den ene af mine hunde i gang med ’problemløsning’ – enten ved at den skal finde godbidder i et aktiveringstæppe eller i en kegle, som hun kan trille rundt med. Når jeg gør dette klar, ved hun udmærket, at det er til hende, imens min hanhund stiller sig op ved døren, da han ved, at det er ham, der skal ud og luftes. Når jeg kommer tilbage, har min hunhund, der var hjemme, tømt aktiveringen og lagt sig til at hvile. Herefter får hanhunden aktivering med sine ting, imens jeg lufter hende. Når begge hunde er hjemme efter gåturene, er der mere ro på dem begge. Nogle gange får de desuden hver deres rute, andre gange går jeg samme rute med dem begge, alt efter vejret og hvad jeg selv har lyst til at se.

Tekst: Merethe Børgart Olesen // Foto: Dreamstime

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »