På Stutteri Oren ved Lejre er hundene til stor hjælp i hverdagen, når heste og får skal flyttes. ”Var det ikke for hundene, skulle vi løbe væsentligt mere og meget hurtigere,” fortæller gårdejeren, Anne Marie Veistrup, og hendes hyrde, Noah Flaherty.
Af: Luise Thomsen // FOTO: Christina Hauschildt
Luften er frostklar, og solen skinner. Men årets første snefald er varslet til senere på dagen og belært af sidste års erfaringer vil Anne Marie Veistrup have sine får hjem til gården, der ligger smukt i landskabet ved Ledreborg Skovene.
”For et år siden faldt der en halv meter våd sne på ingen tid. Træerne knækkede, og vi måtte vade rundt i driverne for at hente dyrene hjem. Så nu udviser vi rettidig omhu og henter dem hjem i god tid,” smiler hun med sine to islandske fårehunde løbende omkring benene og traileren spændt for.
Der er masser af dyreliv på ejendommen. Blandt andet 30 moderfår af racen gotlandsk pelsfår, enkelte ungdyr og 20 islandske heste. Ud over at være praktiserende dyrlæge driver Anne Marie Veistrup sammen med sin islandske mand, Eldjárn Már Hallgrímsson, et landbrug på 80 tønder land, der dyrkes med økologisk wraphø. Der er altså rigeligt at se til, og derfor har hun ansat Noah Flaherty som medhjælper. Men Noah kommer ikke alene. En ting er, at hans ekstra hænder gør livet på gården lettere i sig selv. Men der følger fire poter med, som i den grad også gør en forskel i arbejdet med fårene. De tilhører border collien Flint, og som bekendt kan en border collies fire poter gøre det ud for mindst tre mennesker.
”Han er 100 procent arbejdshund. At hyrde får er en nødvendighed for ham på samme måde som at trække vejret,” beskriver Noah sin makker. Så det, der nu skal ske, er lige præcis, hvad border collien elsker mest. Han springer forventningsfuldt ind i land cruiseren, og så er holdet på vej mod de græsarealer, hvor fårene indtil nu har nydt det milde efterår.
Flint flytter får
De 14 gotlandske pelsfår går på Naturstyrelsens jorde i Gl. Lejre. Omgivet af fortidsminder og spor efter gamle kongehaller fra Vikingetiden.
”B.S. Ingemann har skrevet en sang, der lyder: ’Ved Lejre græsse nu får på vold, hvor fordum kæmperne drukke.’ Det var faktisk et af argumenterne for at lade fårene afgræsse arealerne,” fortæller Anne Marie Veistrup.
I virkeligheden ville det tage Flint 30 sekunder at få fårene op i traileren. Selv om han blot er to år gammel, er han fremragende til sit arbejde.
”Han er jo avlet udelukkende på brugsegenskaber. Hans far blev nummer 7 til EM i hyrdning,” fortæller Noah, der er uddannet landbrugsdyrepasser og har taget en lang række hyrdekurser baseret på den engelske dyrlæge og fåreavler Hendersons principper.
For fotografens skyld venter Noah og Flint lidt med at fylde traileren. I stedet lukker Noah fårene ud af indhegningen, så Flint kan demonstrere sine evner. Kun klovene høres mod den frosne jord, mens Flint lydløst kryber, springer og løber af sted. Med øjne og kropssprog flytter han fårene, som var de brikker på et skakbræt. Med en koncentration, der ikke kan overskygges af noget andet – bortset fra Noahs sporadiske pift og kommandoer. Da fårene er samlet i fangfolden, lægger Flint sig ned og stirrer intenst på dem.
”Du kan sprænge et kanonslag ved siden af ham, så fokuseret er han. Jeg kunne efterlade ham her for at kløve brænde i tre timer. Han ville stadig ligge der, når jeg kom tilbage,” ler Noah.
Gøende venner
Mens Flint er den stille arbejder, er der straks mere lyd over hans venner – de to islandske fårehunde Helgi og Sváva. Var man i tvivl om den adfærdsmæssige forskel på racerne, giver lyden alene svaret. Halsen står ikke stille på dem, mens de flytter rundt på får og heste.
”De arbejder helt anderledes end border collien, og de har også traditionelt en anden opgave på Island,” forklarer Anne Marie Veistrup.
Ved de islandske fåresamlinger skal hundene primært finde de dyr, der ligger skjult bag klippefremspring eller andet. De skal flytte på dem men ikke nødvendigvis i en bestemt retning – for det er der ryttere og heste til. Det handler mest af alt om at sætte dyret i løb, så det søger flokken. Hertil kommer opgaven med at holde fårene væk fra afgrøderne nær gården og beskytte lammene mod rovfugle. Her er den megen gøen endnu en fordel.
”Det er sjovt at se, hvordan de modsat andre hunde orienterer sig opad. Vi har ravne her, og det er helt tydeligt, at de holder øje med dem,” forklarer dyrlægen, mens vi kan høre de karakteristiske kald fra to store, sorte fugle i luften over os.
Helgi og Sváva er begge relativt utrænede, men deres instinkter fornægter sig ikke, og Anne Marie benytter sig dagligt af det.
”Når jeg skal have hestene ned fra en af de store folde, sender jeg ofte hundene op efter dem. For nylig var der en bestemt hest, jeg trænede med hver dag, og der fandt de hurtigt ud af, at det specifikt var den, de skulle sende herned,” fortæller hun.
I en bestemt situation arbejder Flint, Helgi og Sváva sammen. Når får og heste skal skilles ad.
”Så flytter Helgi og Sváva på hestene, så de står et stykke væk, og danner nærmest en mur for Flint, så han gøre sit arbejde med at samle og dirigere fårene. Det er så sjovt at se,” forklarer Anne Marie.
En, to, tre får er samlet i traileren. En enkelt er løbet ved siden af, men den får Flint og Noah hurtigt på plads. Nu kan sneen bare komme an.