Hvad indeholder et godt hundefoder?

Der er et utal af fodermærker på markedet. Hvis du spørger i vennekredsen – eller i dit hundenetværk – vil du med al sandsynlighed få mange forskellige svar på, hvad der er det bedste foder. Men hvad er en hund egentlig, og hvad har den bedst af at spise i forhold til dens art og krop? Nogle tror fejlagtigt, at hunden er en ulv. Det kan vi slå fast med det samme, at det er den ikke. Tamhunden er genetisk beslægtet med ulven, men er gennem mange år udvalgt og avlet med henblik på at leve sammen med mennesker. Det har ændret en del ting hos hunden, blandt andet fordøjelsen, hvor hunden har tilpasset sig menneskenes kostvaner, og i modsætning til ulven har den de enzymer, der kræves for at nedbryde stivelse.

Det er ikke engang 50 år siden, man begyndte at fremstille foder specielt til hunde. Endnu tidligere stod den på madrester, kødaffald, svine- og minkfoder og hvad der ellers kunne findes. I dag bliver vi bombarderet af fodermærker, der lover guld og glade hunde. I denne artikel vil dyrlæge Hanne Friis fortælle, hvad et rigtigt godt hundefoder indeholder, og altså ikke, hvad det RIGTIGE foder er. Artiklen kommer heller ikke ind på BARF-fodring (Bone and Raw Food), som er et helt kapitel for sig selv.

Undersøg hunden

For at finde ud af, hvilket foder din hund skal have, skal du først og fremmest kigge på din hund, da det jo er den, det handler om. Du skal så stille dig selv følgende spørgsmål: Hvor gammel er den? Trives den? Har den pæn, blank pels og sund hud, der hverken er fedtet eller tør? Skæller den? Virker din hund frisk og tilpas? Vil den spise sit foder? Har den normal afføring og hyppighed af det (det vil sige en-to gange pr. dag, afhængig af hvor aktiv hunden er)? Har den problemer eller sygdomme, der kan kræve specialpleje? Har den problemer med bevægelsesapparatet i form af gigt eller skader? Og ikke mindst: Er den for tyk, for tynd eller lige tilpas?

Måske opfylder hunden alle kriterierne for at have det godt, og så må det betyde, at det foder, du allerede giver din hund, er fint. Men hvis der er nogle punkter, din hund ikke opfylder, og noget, du gerne vil ændre på, er det godt at kigge på, om din hund får det foder, der passer bedst til lige netop den, og om du skal ud at finde og købe et nyt foder.

Du kan købe foder hos dyrlæger, i dyrebutikker, hos private forhandlere, hos opdrættere, i dagligvarebutikkerne og ikke mindst på nettet, og mængden af tilbud og prislejer er uendelige. Hvor du skal vælge at købe din hunds foder, afhænger af temperament, pengepung, behov for rådgivning, hundetype og meget mere, men husk på, at pris og kvalitet ofte følges ad.

Godt hundefoder indeholder

Ethvert foder er bygget op af tre overordnede energikilder, nemlig protein, fedt og kulhydrat. Derudover er der en lang række vitaminer og mineraler, som er vigtige for hunden. Hunden skal dagligt have dækket sit energitab. Det vil sige den energi, der bliver brugt til at opretholde de vitale kropsfunktioner og til bevægelse og aktivitet. Det basale energibehov afhænger af hundens kropsvægt og til dels dens muskelmasse. Det samlede energibehov kan derfor variere meget afhængig af din hunds aktivitetsniveau.

Når du køber foder, skal du derfor kigge efter et fornuftigt protein- og fedtindhold. Proteinindholdet skal ligge på omkring 20 procent og fedtet på ca. 10 procent til en normalvægtig voksen hund. Skal hunden tabe sig, skal du gå efter mere protein og mindre fedt. Dernæst skal du kigge på indholdsstofferne, og om der er kødprodukter som kyllingekød, oksekød, fisk, fiskemel osv. i foderet. De behøver ikke at stå først i ingredienslisten, da det afhænger af foderets samlede proteinindhold.

Du skal kigge på, om foderet har et højt fiber- og råaskeindhold. Fibre i kosten har samme betydning for hunde som for os mennesker. De fylder maven og holder tarmfunktionen i gang, men tilfører ikke nævneværdig energi. Råaske er en betegnelse for foderets andel af uorganisk stof. Det er restprodukter fra råvarerne, som hverken optages eller har nogen funktion for fordøjelsen. Et almindeligt moderat fiberindhold er på ca. fire procent, og aske er op til fem procent, og så vil hunden optage en meget stor del af foderet. Desuden kan foderet lige så godt indeholde flerumættede fedtsyrer som omega 3 og 6, så du slipper for at give ekstra fiskeolie. Ikke mindst skal du kigge på, om der er tilsat en masse konserveringsmidler og lignende i foderet, der er dårlige for hunden. Naturligt forekommende antioxidanter som E-vitamin, rosmarinolie og andre har ingen skadelige effekter. Tværtimod ved man, at E-vitamin har en meget lang række gavnlige effekter i kroppen.

Hvis du er i tvivl, så sørg for at købe dit foder et sted, hvor du kan få hjælp og vejledning af et personale, som ved, hvad de snakker om. Ofte vil de dyrere fodertyper have garanti, så hvis hunden ikke tåler det eller bare ikke vil spise det, kan du returnere foderet og få pengene retur.

3 overordnede energikilder hundefoder skal indeholde

Protein
Proteiner er kroppens grundlæggende byggesten. Mange tror fejlagtigt, at det er nok at se på det samlede proteinindhold i foderet. Men proteiner er bygget op af en lang række aminosyrer, der er sat sammen i kæder, og det er aminosyrerne, der er de egentlige byggesten for hunden. Det vil sige, at når din hund spiser protein i sit foder, skal den først nedbryde proteinet i sin mavesæk og i sit fordøjelsessystem til proteinets bestanddele, nemlig aminosyrerne. Disse bliver herefter optaget og brugt.

Aminosyrer opdeles i to kategorier: essentielle og ikke-essentielle. De essentielle aminosyrer er dem, hunden SKAL have tilført via sin kost for at opretholde sine normale kropsversioner. De ikke-essentielle kan hunden selv danne, hvis de ikke tilføres via kosten. Hvilke aminosyrer og graden af essentielle aminosyrer der danner det enkelte protein, betinger proteinets optagelighed. Og det er dét, der er det vigtige, når man taler ernæring. Det er altså ikke bare det samlede proteinindhold. Når hunden har fået den mængde protein, den har behov for til at vedligeholde muskelmasse med mere, vil proteinet ’blot’ være en energikilde på linje med kulhydrater og fedt, der skal omdannes i leveren og udskilles via nyrerne.

Der findes en række retningslinjer for, hvor meget der bør være af alle komponenter i et hundefoder. For proteins vedkommende hedder det, at der skal være minimum 9,6 procent protein (kilde: National Research Council). Det er dog meget ualmindeligt, at hundefoder indeholder så lidt protein – ofte vil det for fodertyper af høj kvalitet ligge på omkring 18-25 procent for foder til en voksen hund. Det vil altså sige, at hunden skal have nok protein, men får den for meget, skal det omdannes og udskilles. Et proteinindhold på ca. 20 procent til en voksen hund er fint, hvis det er protein af høj kvalitet. Der bør være en fair mængde af proteinet, der er af animalsk oprindelse, det vil sige fra kød, fisk og kødprodukter.

Kulhydrater
Hunde kan fint udnytte kulhydrater som energikilde, hvis de er bearbejdet på en måde, så hunden kan optage og udnytte dem. Hunde har – i modsætning til ulven – de samme enzymer til at nedbryde kulhydrater, som vi mennesker har.

Det er en ret gængs opfattelse, at kulhydrater og specielt kornprodukter er mindre godt for hunde. Det vrimler med statements på foder som ”ingen kornprodukter”, ”fri for hvede”, ”kun kød og grøntsager” med mere. Der er bare ikke noget entydigt videnskabeligt bevis på, at kornprodukter ikke kan være en fin energikilde til hunde. Derimod skal man ikke fodre sin hund med rå hvede, havre eller byg. Det kan den ikke fordøje.

Kulhydrater er en meget normal bestanddel af færdigfremstillet hundefoder, og der er intet i vejen med dem. Blot skal de være behandlet, sådan at de kan optages og udnyttes af hunden til energi.

Fedt
Fedt er nødvendigt, men for meget fedt er en dårlig ide af hensyn til en voksende tendens til fedme hos hunde, medmindre det er en ekstremt trænet hund som langdistance slædehunde og lignende eller en hund, der har været syg, er blevet opereret og har brug for at tage på i vægt.

Fedt er nødvendigt for at optage de fedtopløselige vitaminer (A, D , E og K) og en rigtig god energikilde. Et gram fedt indeholder næsten dobbelt så meget energi som et gram protein eller kulhydrat. Så det er oplagt at sige, at for meget fedt risikerer at gøre hunden tyk.

Der findes nogle specielle fedtsyrer, nemlig de flerumættede fedtsyrer, omega 3 og omega 6, som er meget sunde for hunde (og de fleste andre skabninger i øvrigt). De findes primært i fiskeolie, men kan til dels også dannes af hunden selv ud fra eksempelvis hørfrøolie og kæmpenatlys.

De flerumættede fedtsyrer og specielt omega 3 har en fantastisk effekt på hud, pels, led, hjerne- og hjertevæv og generelle betændelsestilstande i kroppen. Et foder, som indeholder omega 3 og 6, vil være meget gavnligt for langt de fleste hunde. Du behøver ikke være bange for, at hunden får for meget.

Fibre
Fibre fylder og mætter, men de har ingen funktion i kroppen. De ryger bare ud den anden vej. Et foder med et højt fiberindhold giver mere afføring at samle op. Hvorfor ønsker man så fiber i foderet? Ofte for at give mæthed. Slankefoder indeholder eksempelvis relativt meget protein og fiber. Fiber kan også være tilsat foderet i relativt store mængder for at holde prisen lav. Et foder, som ser billigt ud, kan vise sig at være relativt dyrt i det lange løb, fordi hunden skal have meget at spise for at få energi nok.

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »