Dogparkour – træning for hundens krop og sjæl

Hundesporten Dogparkour er kommet til Danmark, og den åbner op for en ny måde at træne sin hund på. Med hjælp og inspiration fra Sverige har den danske dyreinstruktør Betina Sabinsky taget sagen i egen hånd og startet workshops, hvor hunden kan træne både krop og sind.

Vi kender Parkour fra mennesker, der udfordrer sig selv kropsligt og balancemæssigt ved at tilpasse deres bevægelser til miljøet. Ved at hoppe på gelændere, lave saltoer ned fra hustage og løbe op ad vægge kommer man hurtigt og let fra a til b, og kodeordet inden for disciplinen er bevægelsesfrihed.

Nu er sporten også nået til menneskets bedste ven i form af Dogparkour. Danmark fik sin første Dogpakour-workshop i april 2014 med inspiration og instruktion fra Dogparkour Sweden (i Sverige).

Dogparkour er balancetræning for din hund, og ideen er at lade hunden komme rundt i miljøet ved at klatre, balancere, kravle under, igennem og over forskellige forhindringer. Ud over motion til både psyken og fysikken øger det hundens kropsbevidsthed og selvtillid. Og så kan alle racer være med – store som små.

Øvelserne er også en del af et større samarbejde mellem hund og ejer baseret på tillid, som styrker deres fælles bånd. Når hunden har gjort en øvelse godt, belønnes den med godbidder, så den ved, at ejeren er stolt over det, den har gjort.

Desuden er der forskellige øvelser, hvor ejeren bruger sin krop aktivt i øvelserne. For eksempel er der en øvelse for usikre hunde, hvor de skal gå over deres ejer, der enten sidder eller står, og det er med til at gøre hunden sikker på sig selv og sin ejer. Det, at ejeren er med som støtte i de forskellige øvelser, hjælper.

Der er også øvelser, der kræver en sele på hunden, og her er det vigtigt, at ejeren støtter og hjælper hunden i selen under øvelserne. Det styrker hundens tillid til ejeren, at han eller hun altid er klar til at hjælpe hunden i træningen.

Alle hunde kan være med
Der har været holdt tre workshops indtil videre, som bestod af en foredragsdel og en træningsdel. Foredragsdelen gav hundeejerne en introduktion til Dogparkour og de forskellige trin inden for disciplinen. Den aktive del foregik i Vallensbæk i København, hvor hunde og ejere kunne prøve øvelserne i den frie natur.

Der har været uddannede instruktører til stede til begge dele, og det har især været nyttigt for sikkerhedens skyld til de aktive træningsworkshops. Træningen niveautilpasses, sådan at alle hunderacer uanset alder kan være med.

”Øvelserne og træning i Dogparkour er godt for alle salgs hunde. Det er vigtigt, at man tilpasser hunden til det rigtige niveau og ikke starter for svært eller for hårdt. Man skal være omhyggelig med gentagelser og sværhedsgrad, ellers kan det skade hunden,” fortæller hundeadfærdsbehandler og dyreinstruktør Betina Sabinsky.

Træningen kan også hjælpe hunde med adfærdsproblemer, hvis de enten er nervøse og angste eller er overivrige. Øvelserne med kroppen gør, at de usikre hunde hviler mere i sig selv og får mere selvtillid, og de ivrige hunde får sat farten ned og får derfor mere selvkontrol.

”En hund skal lære hele sin krop at kende, og det er typisk bagkroppen, der volder flest problemer. De fleste hunde bruger mest forkroppen og har derfor bedre styr på den end bagpartiet. Der findes forskellige basisøvelser, man kan lave for at styrke hundens kontrol over bagkroppen,” fortæller Betina Sabinsky.

Personlig erfaring
Betina ved, hvad hun snakker om, da hendes egen hund Sallie har problemer med sit bevægelsesapparat på grund af anaplasma efter et flåtbid. Det gik i nervesystemet, og Sallie har derfor nedsat bevægelse i dele af kroppen. Her har øvelser og træning været vejen frem.

”På grund af sygdommen blev hun meget stiv i bagkroppen og havde tit problemer med at få den med sig, hvis hun skulle hoppe op eller ned fra ting. Så skete det meget hurtigt og ukontrolleret, så hun var sikker på at få bagkroppen med sig. Derfor træner vi typisk på flader, hvor hun skal bevæge sig langsomt op på ting både forlæns og baglæns. På den måde får hun kontrol over sin krop og bliver mere selvbevidst,” fortæller Betina.

Træningen har hjulpet, og den har gjort Sallie mere selvbevidst og selvsikker, så hun tør mere og mere, når hun er til træning.

”Sallie er kommet af med noget af sin usikkerhed ved at styrke sin kropsbevidsthed og psykiske kontrol, blandt andet når hun balancerer op og ned på ting,” siger Betina.

Vigtigt ikke at overtræne
Mange hundeejere prøver at tilpasse deres hund til deres eget liv, når de motionerer i hverdagen. Det kan være lange løbeture rundt om Søerne eller en cykeltur rundt i Københavns gader. Helst i højt tempo og gerne flere gange om ugen. Men for meget motion kan resultere i overtræning og stress, og det kan skade hunden.

”Der er rigtig mange, der løber og cykler med deres hund, men for meget motion på den måde er ofte ødelæggende for hundens bevægelsesapparat og stressniveau. Man træner hundens muskulatur, men ikke bevægelsesapparatet, så man kan risikere overtræning. Hundens krop er ikke bygget til at løbe i højt tempo i lang tid. Slet ikke på et underlag af asfalt som inde i byen,” siger Betina.

Med øvelserne i Dogparkour trænes kroppen og hundens psyke, og da det foregår i langsomt tempo, undgår man at stresse hunden. Det kræver selvfølgelig, at man lytter til hunden og følger basisøvelserne, så træningsniveauet tilpasses hunden.

Desuden er det meget vigtigt, at man har styr på sin forsikring, når man melder sin hund til aktiv træning som Dogparkour. Skulle hunden komme til skade på den ene eller anden måde, så er det en fordel, at den er dækket.

”Vi rådgiver altid folk til være opmærksomme på, at de skal have alle tre forsikringer nemlig den lovpligtige ansvarsforsikring, en sygeforsikring og en udvidet træningsforsikring (også kaldt figurant-dækning, red.). Vi tjekker kun, om de har den lovpligtige forsikring, resten er op til ejeren selv,” siger Betina Sabinsky.

Selv om en udvidet hundeforsikring koster lidt mere end den lovpligtige, så kan det betale sig på længere sigt.

”Da begge mine hunde var syge med anaplasma, brugte jeg godt og vel 40.000 kr. på dyrlægeregninger, men fordi jeg havde en hundeforsikring, fik jeg 20.000 igen. Så det kan altså betale sig at undersøge de forskellige forsikringer hos sit forsikringsselskab,” fortæller Betina.

Et populært initiativ
Der var rift om pladserne på de to workshops, der blev holdt den 4. og 5. april i år, og de var hurtigt fuldt booket. Derfor blev der oprettet et ekstra hold søndag den 6. april til stor glæde for både hund og ejer.

”Vi har kun fået positiv feedback fra vores deltagere, og de har meldt ud, at det både var sjovt og lærerigt, og at de har fået råd og vejledning til træning af deres hund,” fortæller Betina, som er arrangøren bag arrangementerne.

Det var ikke kun hundeejere med interesse i deres hunde, der var mødt op, men også andre instruktører af forskellige aktivitetshold for at få et tip eller to.

Der kommer heldigvis mere Dogparkour og flere workshops efter sommer, og i den forbindelse vil Betina gerne vise danske hundeejere, hvor nemt det er, og hvor lidt der skal til for at træne hundens fysik og psyke på en sund måde.

”Jeg kunne godt tænke mig at arrangere længere aktive gåture med ejere og hunde, så de kan lære lidt om deres hund og miljøet. På den måde kan de prøve grundøvelserne i Dogparkour. Der er masser af bevægelsesmuligheder rundt omkring os, det kræver bare, at man er villig til at se dem og prøve dem,” smiler Betina.

Læs mere om Dogparkour, aktiv hundetræning og fremtidige workshops på dogwise.dk.

Tekst: Kenneth Nielsen // Foto: Betina Sabinsky/Dogwise.dk, Majbritt Schunk og Kenneth Nielsen

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »