Balanceøvelser i skoven

 

 Balanceøvelser er ufatteligt simple, men samtidig også utroligt givende og går i al sin enkelthed ud på at styrke hundens led, sener, muskulatur og ikke mindst selvtillid.

Tekst og Foto: Rune Fich Weischer

Start altid roligt ud. Helt som med mennesker skal hunden først varme op, før de mere krævende øvelser påbegyndes. Begynd med at gøre holdt ved en træstub, hvor hunden kan hoppe op og ned fra. Læg et par godbidder på stubben, og lad den balancere rundt og finde dem. Giv dig god tid, og hunden vil kvittere med at være synligt klar til nye og større udfordringer.

 

At gå på en væltet træstamme er en let begyndelse, men det er meget givtigt. Hunden vil mentalt være koncentreret og overveje sine skridt, og samtidig får den brugt muskler og led til at holde balancen.

Balanceøvelserne er velegnede til alle hunde i alle aldre, men især to kategorier vil i særlig grad have fordele af udfordringen: Hundehvalpe er fyldt til bristepunktet med mod og energi, men somme tider følger bevægelsesapparatet ikke helt med.

Ved at give dem fysiske forhindringer og udfordringer vil de hurtigere udvikle deres koordination og bevægelser. Vi kan sammenligne det med børns leg på en legeplads, som spiller en stor og central rolle i barnets fysiske udvikling i de første år. Den anden gruppe af hunde, som balanceøvelserne vil være oplagte for, er sportshunde.

At vende rundt på en træstamme er krævende for en hund, både fysisk og mentalt. Begynd på en stamme, som ikke er alt for højt over jorden, så hunden ikke lider overlast, hvis den mister grebet og glider ned fra stammen. Når hunden har fået mere rutine, kan der godt komme mere højde på, men det er ikke nødvendigt for øvelsen.

Lige meget om man dyrker agility, rally, fly ball, jagt eller hyrdearbejde med sin hund, så ligger deres aktiviteter et stort pres på hundenes led og sener, og samtidig er de alle sæsonbetonede aktiviteter, som ikke dyrkes hele året og derfor giver nogle længere pauser.

Der er intet i vejen med aktiviteter, som lægger et stort pres på led og sener. Nærmest tværtimod. Dog skal led og sener være klar til belastningen, og det er de ikke nødvendigvis efter en længere pause fra deres aktivitet, hvor det blot er blevet til daglige lufteture på flade og jævne underlag.

At hoppe fra stamme til stamme er enormt udfordrende for en hund, både fysisk og mentalt. De fleste hunde springer uproblematisk, når de er i løb, men et spring uden tilløb til en position, hvor de også skal blive, hvor de lander, for at blive på stubben, stiller store krav. Det er vigtigt, at de to punkter, den skal springe imellem, er lige høje. Kan du ikke finde det, så sørg for, at hunden springer fra det laveste punkt til det højeste. Det vil være negativt belastende for hofter og ryg, hvis hunden laver øvelsen fra et højtliggende punkt til et lavereliggende.

Ved at lave jævnlige balanceøvelser holder man bevægelsesapparatet i form og forebygger derved belastningsskader, når de fysiske aktiviteter genoptages efter endt pause.

Balanceøvelser kan laves på et hav af måder, og man kan købe et stort udvalg af vipper, puder og stande til at lave øvelserne på, men man kan også bare gå en tur i skoven.

Husk hele tiden at give masser af ros og pauser. Det skal være sjovt, og opgaverne skal udføres af lyst og ikke af pligt. Det kommer der aldrig et godt resultat ud af.

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »