1. Skab tryghed allerede til start
Når hvalpen ankommer til sit nye hjem, skal du huske, at den kommer fra et trygt miljø med sin mor og søskende. For at hjælpe hvalpen med at føle sig tryg i de nye omgivelser, bør den være tæt på dig de første dage og nætter. Lad hvalpen sove ved siden af din seng eller på en madras, hvor du vil have den til at sove fremover. Når hvalpen er blevet vant til sit nye hjem, kan du gradvist flytte dens soveplads til det ønskede sted. Dette mindsker stress for både dig og hvalpen. Det er en myte, at hvalpe skal hyle sig selv i søvn; tryghed og langsom tilvænning hjælper hvalpen med at sove alene på sigt.
2. I er hinandens bedste venner
Husk, at du har anskaffet dig en hund og skal forstå den som en hund. Overdreven forkælelse kan misforstås som godhed, men er ikke altid i hundens interesse. Lær din hund at kende og brug tid med den, så I bliver hinandens bedste venner.
3. Socialisering fra start
Når hvalpen flytter ind, bliver dens verden pludselig meget større. Den skal vænne sig til nye mennesker, dyr, biler og lyde. Start socialiseringen med det samme, men gå langsomt frem. En god tommelfingerregel er at se verden gennem hvalpens øjne. Begynd med korte, positive møder med mennesker og dyr og tag små ture udendørs. Hvalpen er naturligt nysgerrig, og med din støtte vil dens selvtillid vokse, og den vil føle sig tryg ved at følge dig.
4. Renlighed er vigtigt
Hvalpen skal lære at være renlig fra starten. Som regel skal hvalpen tisse efter hver aktivitet som søvn, spisning, leg eller gæster. Tag hvalpen ud hver time i dagtimerne og vent, indtil den har gjort sit fornødne. Brug en kommando som “tis” for at forbinde handlingen med ordet og ros hvalpen, når den besørger udenfor. Undgå at skælde hvalpen ud for uheld indenfor; det skaber kun utryghed.
5. Husk hvile
En hvalp sover mellem 16-20 timer i døgnet. Det er vigtigt, at lade hvalpen være, når den sover, da den udvikler sig meget i denne tid. Børn i hjemmet skal også lære at lade hvalpen hvile. Hvalpen har ikke brug for meget motion, men mange indtryk og positive oplevelser med tilstrækkelig hvile imellem.
6. Sikr dit hjem for hvalpen
Inden hvalpen flytter ind, skal du sikre dit hjem. Gennemgå huset for potentielle farer og sørg for, at der ikke er steder, hvor hvalpen kan komme til skade. Hold døre lukkede til rum med mange genstande og ledninger, og overvej at anskaffe en babylåge for at begrænse hvalpens adgang til visse områder. Fjern også værdifulde eller uerstattelige genstande, som du ikke vil risikere, at hvalpen bider i.
7. Ros er godt
Ros hvalpen hver gang den udviser ønsket adfærd og sig nej eller ignorer den, når den gør noget uønsket. På denne måde lærer hvalpen hurtigt, hvad der forventes af den. Begynd den positive træning med det samme, da det er lettere at lære hvalpen gode vaner tidligt.
8. Alene hjemme træning
Når hvalpen er tryg, skal du starte alene-hjemme træningen. Sørg for, at hvalpen har besørget, spist og er i et rum med sin kurv og legetøj. Forlad derefter hjemmet i et par minutter uden at tage afsked eller give en stor velkomst ved hjemkomst. Gentag dette flere gange dagligt, så hvalpen vænner sig til, at du kommer og går. Kom tilbage, før hvalpen bliver urolig, og undgå at komme ind, mens den piber.
9. Vær tydelig og kontant
Vær et godt forbillede for hvalpen ved at anerkende ønsket adfærd og sætte grænser for uønsket adfærd. Fokuser på samarbejde frem for dominans og brug positiv kommunikation. Hvalpen skal føle sig som en del af en dynamisk flok, og du skal være dens forbillede.
10. I skal samarbejde
Begynd at træne små øvelser og beløn ønsket adfærd med det samme. Deltag gerne på et hvalpehold, hvor I lærer at træne sammen og omgås andre hunde og mennesker fornuftigt. Dette styrker tilliden mellem dig og din hvalp.