West highland white terrier

West highland white terrieren er tæt beslægtet med cairn terrier. Alle de skotske terrierracer siges at stamme fra den samme grundbestand af små, hårdføre og frygtløse arbejdsterriere. Hundene blev både brugt som rottefængere og jagthunde. De blev sendt under jorden for at jage ræve og grævlinger ud til jægerne. Langsomt begyndte de nuværende racer at opstå. I begyndelsen var det dog kun cairn og skotsk terrier – de hvide hvalpe, der dukkede op i kuldene, blev anset som svage til jagt og foræret væk. Legenden siger, at Malcolm af Polltalloch i Argyleshire kom til at forveksle sin yndlingsterrier med en ræv og skød sin hund. Hans familie avlede i forvejen hvide terriere, og efter ulykken besluttede han kun at anvende hvide hunde til jagt. Han regnes for ansvarlig for at renavle den nuværende race, som fik sin officielle godkendelse i 1907.

Aktivitet og motion
West Highland White Terrieren elsker at springe omkring og lege. Selv om den er lille, har den brug for motion – dog skal den ikke løbe mere end tre-fem kilometer. Den elsker at grave, og nogle westier kan også godt lide at gå på opdagelse, så det er en god idé, at haven er hegnet grundigt ind, før man får en westie.

Temperament
Westien er en livlig, charmerende, munter, dristig, vagtsom, men venlig familiehund. Den er klog og opfindsom og ret let at træne, men også stædig og selvstændig, så det kan være nødvendigt at være ret konsekvent i opdragelsen. Den har et stort ego, ligesom så mange andre terriere. Den går derfor tit i vejen for store hunde, så man skal være opmærksom på aggressive hunde, da en westie ikke altid lader fornuften vinde.

Pleje
West highland white terrieren skal have en strid pels, så den er smudsafvisende. Det betyder, at hvis hunden er blevet beskidt, er det bedst at lade den tørre og så børste snavset af senere. Det er derfor ikke nødvendigt at komme en westie i bad, den kan skylles med lunkent vand, hvis der er meget snavs i pelsen efter en gåtur. Pelsen skal redes med kam 1-2 gange om ugen og trimmes 3-4 gange om året. Pelsen må ikke klippes.

Levealder og sundhed
En sygdom, som af og til ses hos westien, er den såkaldte CMO, Craniomandibulær osteopathy, en kalktilvækst i kæbepartiet. Og en anden sygdom, som kan ses hos westie og flere andre små hunde, er Calvé – Legg – Perthes. Begge sygdomme opstår typisk i hvalpealderen og kan behandles, så hunden bliver helt rask. Den forventede levealder hos westie er 12 til 16 år.

Hoved
Afstanden fra nakkeknuden til øjnene er en smule større end længden af næsepartiet. Hovedet er dækket af et tykt hårlag og bæres i forhold til halsen i en ret vinkel eller mindre; det må ikke bæres fremstrakt.

Øjne
Ansat langt fra hinanden og middelstore, ikke udstående og så mørke som muligt. De er en smule dybtliggende, skarpe og intelligente, hvilket giver dem et gennemtrængende blik, når de kigger frem under de kraftige øjenbryn. Lyse øjne er særdeles uønskede.

Ører
Små, båret stift opretstående. De ender i en tydelig spids og er hverken ansat for tæt sammen eller for bredt. Ørernes hårlag er kort og glat (fløjlsagtigt) og må ikke klippes. Der må ikke være lange hår (frynser) på ørespidserne.

Pels
Pelsen på en westie har et lag underuld og et lag strid overpels. Det er den stride overpels, som får den til at føles som en skurebørste. Den skal være hvid.

Hale
Så lige som mulig og båret kækt, ikke for muntert eller ind over ryggen. En lang hale er uønsket, og den må under ingen omstændigheder kuperes.

Mål og vægt
Hanner og tæver har samme størrelse, deres skuldermål er ca. 28 cm, og de har en vægt mellem syv og ni kg.

En west highland white terrier er til dig, som…
Ønsker en venlig familiehund i lille størrelse
Husker børn på, at den ikke er legetøj
Elsker gåture med din hund

En west highland white terrier er ikke for dig, som…
Skal bruge en løbemakker til de lange ture
Ikke vil have en hund med jagtinstinkt
Ikke tåler lidt ’gravearbejde’ i haven

 Tre andre terriere

Norwich terrier
En norwich terrier er en glad og livlig hund. Den er venlig, modig, klog, fuld af energi og elsker at lege. Norwich terrieren er meget lærenem, men man skal være meget konsekvent, da den har sin egen vilje. Pelsen skal børstes og kæmmes regelmæssigt.

Irish glen of imaal terrier
En irish glen of imaal terrier er en rolig, kærlig og modig hund. Den er trofast og intelligent, men den kan være stædig. Den er legelysten, livlig og lidt voldsom. Når den er indenfor, opfører den sig normalt stille og roligt, og den gør sjældent.  Pelsen skal plukkes med hånden to gange om året.

Skotsk terrier
Den er vågen og giver indtryk af stor styrke og energi i lille format. Hovedet virker langt i forhold til hundens størrelse. Den er meget mobil og aktiv trods de korte ben. Loyal og trofast, værdig, selvstændig og reserveret, men modig og særdeles intelligent. Dristig, men aldrig aggressiv.

Kilde dansk-terrier-klub.dk

Tekst: Gertrud Baun

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »