Weightpull – styrketræning for din hund!

Weightpull er en hundesport, der oprindelig stammer fra Nordamerika, hvor den blev brugt til at holde slædehundene i form om sommeren. Sporten bygger på positiv træning og godt samarbejde mellem hund og ejer. Derudover skal det ses som en bonus, at hunden kommer i fysisk god form og herved får velvære og et bedre liv.

Tekst og foto: Yasmin P. Nielsen

Weightpull-træningen kan sammenlignes med styrketræning for mennesker. Drag- træning, som det kaldes, er muskelopbyggende træning, hvor hunden trækker kæder i en særligt tilpasset sele. Ud over at dette styrker hundens muskulatur, udvikler hunden styrke og udholdenhed.
I det daglige kan weightpull bruges i forbindelse med genoptræning, vægttab eller til at holde hunden i fysisk god form. Det er helt op til den enkelte, hvilket niveau man vil træne på.
Weightpull er en sport for alle racer uanset størrelse. Det er dog altid vigtigt, at man tilpasser træningen til den enkelte hund. Det skal dog nævnes, at nogle racer er bedre egnet fra naturens side til sporten på højere plan end andre.

Hvordan kommer man i gang?
Du kan sagtens træne drag med din hund, selv om du ikke har planer om, at den skal til konkurrencer. Det er vigtigt, at din hund er færdigudvokset, før du starter med træning, hvor hunden belastes fysisk. Seletilvænning kan du dog gå i gang med, fra hunden er hvalp.
Før du går i gang, er det altafgørende, at du har en egnet sele. Weightpull- seler bliver specialsyet til den enkelte hund. I de fleste afdelinger er det muligt at låne en sele, så man har en chance for at se, om weightpull er noget for sin hund.
Når hunden er ny i sporten, starter man med tilvænning af sele. Her kan man i stedet for kæder eksempelvis montere en plastflaske med småsten i eller dåser. Dette giver hunden lov til at vende sig til udstyret og de nye lyde, uden at den belastes fysisk.
Når hunden er blevet fortrolig med at have selen på, kan man stille og roligt begynde at sætte lidt vægt efter selen. Dette kan eventuelt være i form af kæder. Det kan anbefales, at man starter stille med 5-10 % af hundens kropsvægt. Her spiller underlaget også en stor rolle i forhold til, hvilken modstand der er i kæderne. Løst underlag så som sand er væsentlig hårdere at trække i end for eksempel en fast grus- eller skovsti. Gå aldrig på asfalt eller fliser – det er alt for hårdt for hundens poter.
Det er vigtigt, at man lader et stykke snor på ca. 75-100 cm være imellem kæder og sele, da man her sikrer sig, at hunden får det korrekte træk i selen. Når hunden arbejder, er det vigtigt, at den enten gør det i skridt eller let trav. Galop er et unaturligt tempo for de fleste racer, og de andre gangarter er desuden dem, som bygger hundens muskler bedst op.
For mange er weightpull nyt, og når de starter med at træne med deres hund, er der en masse nye sider af hunden, man som hundeejer skal lære at kende.
Man skal kunne vurdere, hvor udfordret hunden er, og handle herudfra. I den forbindelse kan det være en klar fordel at have fokus på lydighed. Det er vigtigt at sørge for, at hunden har fokus på dig som hundefører. Det giver jer et stærkere bånd, og det hjælper dig som hundefører til lettere at kunne vurdere, hvor i træningen din hund befinder sig.
Du kan i jeres træning fra start lære hunden kommandoen ’træk’ blot ved at sige det, hver gang den gør det, og herefter rose. Brug gerne godbidder under jeres træning, og hav fokus på positiv forstærkning, så vil I opnå de bedste resultater.
Opvarmning og nedkøling er en meget vigtig del af træningen – dette for at undgå skader. En gåtur i almindelig gang før og efter træningen gør, at hundens kropstemperatur vil falde langsomt, hvilket vil bevirke, at hundens muskulatur og kredsløb normaliseres, så der vil ske en hurtigere og bedre restitution. Massage vil også hjælpe hunden til en bedre restitution, da mælkesyre og affaldsstoffer forbrændes. Som hovedregel er det en god ide at give sin hund et ben (kødben, fyldt marvben eller lignende) efter endt træning, da dette vil efterligne det bytte, hunden ville have fanget i naturen efter jagt (som i dette tilfælde har været en fysisk aktivitet).
Giv altid hunden en pause fra hårdere fysisk aktivitet, gerne 1-3 dage, så kroppen får lov til at restituere.
Jo bedre form hunden kommer i, jo mere kan man gradvis øge vægten, den trækker. Sværhedsgraden på turen kan også varieres ved for eksempel at trække i bakket terræn, i sand osv.

En hund i balance
For lidt/for meget motion kan medføre, at hunden bliver under- eller overstimuleret. Fejlstimulering er en af de hyppigste årsager til adfærdsproblemer og aflivning af hunde!
Motionsbehovet for den enkelte hund er racebestemt, men langt de fleste hunde har et forholdsvis stort behov for fysisk stimulering. Når dette er sagt, er det meget vigtigt, man husker at stimulere sin hund mentalt og socialt også, da den ellers vil komme i ubalance.
Den mentale del kan bestå af søgeøvelser (det kan blot være at sprede maden ude i haven på græsset), spor, problemløsningsopgaver, lydighedstræning og lignende, da det vil sætte hunden i gang med at bruge sine sanser.
Hunden er et socialt rovdyr, og det er vigtigt, den bliver stimuleret socialt med artsfæller.

,,Er det ikke synd for hunden?’’
Dette er nok det mest stillede spørgsmål, og svaret er: ,,Nej, det er ikke synd for hunden.’’ Mange tror fejlagtigt, det handler om at komme hunden i en sele og spænde den foran en tungt læsset vogn. I virkeligheden ligger der måneders og flere års træning forud for, at hundene trækker de forholdsvis tunge læs til konkurrencer. Derudover bliver det trukket på en vogn, der kun skal trækkes fem meter. For eksempel kræver det kun 0,5 kg at trække en vogn, som vejer 160 kg, i gang (dette målt på en rails-bane).
Weightpull er en hundesport, som desværre mødes af en del fordomme i offentligheden. Det er virkelig ærgerligt, da det er en superfed sport med hundens fysik og velvære i fokus. Til konkurrencer i Danmark er der dyrlægekontrol, inden hundene får lov at stille op. Dette er til for at sikre sig, at alle de hunde, som stiller op, er fuldt ud sunde, raske, uden skader mv. Derudover er der regler, som bl.a. sikrer, at hunden ikke bliver udsat for unødig stress, at den bliver behandlet ordentligt af ejeren samt har det rette udstyr på. Er noget af dette ikke i orden, vil man blive diskvalificeret.
Dyrlæge Peter Jægerum Møller udtaler blandt andet til TV 2 Øst: ,,Det kan være lige så belastende for en hund at trække af sted med sin ejer i en snor. En ejer, der står godt fast i nogle fornuftige sko, og der er der måske et skævt træk på halsen. Nogle har endda kvælerhalsbånd på, som belaster luftrøret meget, og den del af det har du i hvert fald ikke her.’’
I henhold til hundens anatomi udtaler han følgende: ,,Det kræver nok at man starter lidt blidt og sørger for, at hunden er i rimelig form. Men typisk når hunden er udvokset, så er det ikke sådan nogen aktiviteter, der giver dårlige hofter.’’

Konkurrencer/shows
Konkurrencer kan mest af alt sammenlignes med traktortræk, dog bare uden traktor.
Til weightpull-shows bliver hundene delt op i vægtklasser og konkurrerer her mod hinanden i, hvem der kan trække den højeste vægt. Inden showet starter, bliver alle hundene vejet, får tjekket seler og bliver tilset af en dyrlæge. Dette for at sikre, at det kun er sunde og raske hunde, som stiller op, og at de er iført det korrekte udstyr. Hunden trækker vognen fem meter, hvilket foregår på tid. Underlaget er helt plant og er enten tæppe, grus eller sne. Vognen kører enten på hjul, skinner eller, hvis det er på sne, en slæde.
Til ethvert weightpull-show er der en internationalt uddannet dommer til stede, og som til alle andre konkurrencer er der særlige regler for, hvordan man agerer under selve konkurrencen. Dommeren holder særlig øje med, om hunden udsættes for unødig stress og/eller bliver behandlet/talt til på en uhensigtsmæssig måde.

Berner sennenhunden Aston lægger alle kræftene i under træningen med vognen. Alle hunderacer
kan være med med en tilpasset belastning.

Weightpull som genoptræning
Weightpull bliver i flere tilfælde brugt til genoptræning, da det bl.a. er en muskelopbyggende sport. Man kender eksempler på, at hunde med brækkede ben med tid og tålmodighed bliver til fuldt funktionsdygtige hunde, som hopper og springer rundt. Hunde med diskusprolaps bliver medicinfrie og kan bevæge sig uhindret. Det kan godt være, de ikke bliver danmarksmestre i weightpull – men de får et langt og smertefrit liv uden gener.
Det er ikke raketvidenskab – når vi mennesker har udfordringer med bevægeapparatet, skal vi træne moderat og opbygge muskelmasse til at understøtte skelettet. Opskriften er den samme for hunde.

Historien om Joey
Joey er en lille blandingshund, som brækkede benet, da hun var hvalp. Da hun fik gipsen af, udtalte dyrlægen, at hun sagtens kunne leve et normalt liv med en plade og syv små skruer i benet, men at hun aldrig ville blive lige så stærk som en normal hund. Joey har altid været meget aktiv, så det var vigtigt, at hun fik al den hjælp, hun kunne få, for at leve et langt liv uden gener af den skade, hun engang havde haft.
Som genoptræning gik hun til svømning og trænede pilates. Ud over det har weightpull været et led i hendes genoptræning. Allerede efter blot et par måneder med let drag-træning var det tydeligt at se hvordan hendes ben-stilling forbedres. Det var også tydeligt at mærke på Joey, hvordan hun, hver gang selen blev taget frem, livede op. Hun har under hele forløbet været til tjek ved både dyrlæger og kiropraktorer, som har rost hendes flotte fysiske form. Inden Joey startede med at træne, vejede hun 6 kg (var lige til den tynde side) og havde ikke den store lyst til at spise sin mad. Nu vejer hun 6,8 kg og nej, hun er ikke blevet fed, hun har blot opbygget en større muskelmasse og fået en væsentlig større appetit. Joey lever i dag et helt almindeligt hundeliv, hvor hun leger på lige fod med andre hunde, nyder godt af lange gåture og mest af alt elsker at komme ud at arbejde, selvfølgelig med kæder efter sig.

Har du lyst til at gå i gang, eller vil du bare vide mere? Tjek weightpull.dk for at finde en afdeling nær dig!

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »