Træn din hunds koncentrationsevne

Fysisk aktivitet er vigtigt for din hund, men det er lige så vigtigt, at du træner din hunds evne til at lystre og koncentrere sig. Her får du fire øvelser til, hvordan du nemt og billigt kan stimulere din hund og træne hundens koncentrationsevne. Øvelserne kan laves i hjemlige omgivelser. De er med til at knytte båndet mellem hund og ejer, og øvelserne er især gode, hvis du har en intelligent hund, der kræver meget stimulation.

Af Kenneth Nielsen hundemodeller hunden iDog

Øvelse nr. 1

Søgeøvelse i lav højde
For at varme hunden op kan du starte blidt ved at lave simple søgeøvelser i lav højde. Det forbereder hunden på, at nu skal der udføres en ordre, og at der er noget lækkert som belønning, når den klarer opgaven. Den skal hurtigt snuse sig frem til det, den skal finde, og det er primært lugtesansen, der er i brug, alt efter hvor godt du gemmer det, den skal finde.

Du skal bruge: Tørfoder, godbidder eller andet, som hunden gider arbejde for at finde. Forskellige møbler i hjemmet, hvor du kan gemme godbidderne.

Sådan gør du: Start med at få hunden til at sætte sig med ryggen til dig, så den ikke kan se, hvor du gemmer det, den skal finde. Hvis den ikke kan sidde stille uden at kigge af bar begejstring, kan du evt. tage den ind i et andet rum, imens du gemmer. Efter du har lagt et par godbidder rundt omkring i et rum eller flere, giver du en kommando, ofte ”søg”, hvorefter hunden skal lede rummet igennem. Hvis den ikke finder det gemte med det samme, gentager du kommandoen, indtil hunden finder det. Alt efter hvor let du starter ud, og hvor tydeligt du gemmer, så kan du øge sværhedsgraden. Når hunden har fundet eventuelle godbidder, kan øvelsen udvides. Husk at rose hunden undervejs.

Øvelse nr. 2 | Søgeøvelse i høj højde

Anden øvelse er også en slags opvarmningsøvelse og en udvidelse af første øvelse, nu går du bare et niveau op i højde. Nu gemmer du godbidderne i en højde, hvor hunden skal op at stå eller kravle op på ting for at finde godbidderne. Øvelsen træner både hundens koncentrationsevne, balance og kropsbevidsthed.

Du skal bruge: Tørfoder, godbidder eller andet, som hunden gider arbejde for at finde. Møbler eller andet i hjemmet, du kan bruge som forhindringer.

Sådan gør du: Igen får du hunden til at sidde med ryggen til dig eller tager den ind i et andet rum, så den ikke følger med i, hvor du gemmer godbidderne. Denne gang gemmer du dem i en højde, så hunden ikke kan nå dem stående på jorden. Det kan være på en høj stol, et bord, en stige eller andet, hvor hunden skal bruge sin krop for at få fat i godbidden. Hvis hunden er usikker ved at gå op på møblerne, da den sandsynligvis ikke får lov til det, når der ikke leges, kan du hjælpe den ved at dele øvelsen op i trin. Det gør du for eksempel ved at placere dens poter på stigen eller bordet som tegn på, at den gerne må fortsætte. Husk at tilpasse øvelsen til din hunds størrelse og adræthed, så den ikke kommer ud i noget, den ikke har lyst til, og derfor får en dårlig oplevelse. Husk at rose hunden undervejs.

Øvelse nr. 3

Godbidder på snude
Godbidder på snude er en udvidelse af øvelse tre. Her ligger du bare godbidder på hundens næse eller hoved. Antallet kan variere, alt efter hvor lang din hunds snude er. Denne øvelse kræver virkelig koncentration fra hundens side, da de lækre godbidder er lige foran hundens ansigt, hvilket sætter gang i både syns- og lugtesansen. Øvelsen træner også din egen koncentration, da hunden sikkert ikke vil kunne sidde stille i den ønskede tid de første par gange.

Du skal bruge: Tørfoder, godbidder eller andet lækkert.

Sådan gør du: Få din hund til at sidde stille på gulvet foran dig. Placer det ønskede antal godbidder på hundens næse, og bed den om at sidde stille. Det kan være ”vent” eller ”nej”. Nu skal hunden sidde helt stille, helst så stille, at godbidderne ikke ryger ned fra snuden. Når du ønsker det, giver du tegn til, at hunden gerne må spise godbidderne, med et ”ja” eller ”værsgo”. Når hunden er dygtig nok, kan du lade den sidde og vente i længere tid eller udvide øvelsen med en fysisk øvelse, for eksempel hvor hunden skal give pote, imens den balancerer godbidderne på snuden. Husk at rose hunden undervejs.

Øvelse nr. 4

Godbidder på gulv
Denne øvelse træner også hundens behovsudskydelse, og den går ud på, at hunden skal vente med at spise godbidderne, indtil den får besked på det. I nogle situationer er det en fordel, at hunden sætter sine egne behov til side og lystrer dig. Især hvis du har en intelligent og dominerende race, der kan finde på at løbe om hjørner med dig, hvis den kan slippe af sted med det.

Du skal bruge: Tørfoder, godbidder eller andet, hunden kan lide.

Sådan gør du: Få hunden til at lægge eller sætte sig ved hjælp af en simpel kommando som ”sit” eller ”dæk”. Herefter lægger du en håndfuld godbidder et stykke fra hunden, så den kan se og lugte dem. Herefter lader du hunden vide, at den ikke må tage dem, evt. ved at sige ”nej” eller ”ikke endnu”. Hunden skal så forholde sig i ro, indtil du giver tegn fra dig. Hvis det er første gang, I laver øvelsen, så kan hunden nok ikke holde koncentrationen i lang tid, og hvis det går for stærkt med at få spist godbidderne, kan du øge afstanden til hunden. Jo bedre hunden bliver til øvelsen, jo længere tid kan du holde den fra godbidderne. Husk at rose hunden undervejs.

 

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »