Til fysioterapi med hunden

Line Lukowski er en af landets hundefysioterapeuter, og har hunden et problem i muskler og led, så tager hun fat med relevant behandling og træningsprogrammer – som faktisk kan være til glæde ikke alene for hunden, men også for hundeejerens samvær med hunden.

Af Iben Danielsen Foto Rune Fich Weischer

Man kan jo ikke fortælle en hund, at det skal gøre ondt, før det bliver godt! Man kan ikke udspørge den om smerter eller svagheder i kroppen. For mig som fysioterapeut handler det om at observere meget nøje og så sætte ind med behandling, som skal give mening for både hund og ejer.”

Det er Line Lukowski, som fortæller om forskellen på at være fysioterapeut for mennesker og for hunde. Hun er hundefysioterapeut, og hun deler sit arbejdsliv ligeligt mellem netop at være humanfysioterapeut og at være hundefysioterapeut og massør.

 

Alle racer, alle størrelser

Det er alle grupper hunde, som kommer til fysioterapi. Hunde med rygproblemer, hunde med skævheder, hvalpe med svagheder, hunde, som skal genoptrænes efter operation. Alle racer er udsat for muskuloskeletale problemstillinger, slår fysioterapeuten fast. Der er dog racer, som på grund af deres kropsbygning kan være lidt mere udsatte for bestemte skadesmekanismer end andre racer.

Fysioterapeutens arbejde handler om krop og bevægelse, og fysioterapeuten sætter ind med behandling og forebyggelse af belastnings-, led- og muskelskader samt neurologiske problemstillinger. Fysioterapien er med til at reducere smerte og normalisere funktionsevnerne. Udfordringen, når det gælder hunde, er at kombinere sin viden om anatomi og fysiologi med kommunikation.

”Det vigtigste for, at træningen skal lykkes, er et bredt samarbejde. Det er dyrlægen, som henviser hundene. Herefter er det et samarbejde mellem veterinær, fysioterapeut og ejeren om at få lavet et behandlings- og træningsprogram rettet mod hundens problemstilling. Der vil næsten hver gang være tale om hjemmeøvelser og genbesøg hos fysioterapeuten,” fortæller Line Lukowski.

 

Behandling i samarbejde

Ved genbesøget hos hundefysioterapeuten vil der blive tjekket for den forventede effekt af behandlingen.

”Jeg har folk her, som, når de kommer igen, må indrømme, at de ikke nåede træningen som aftalt. Det er meget bedre, at de er ærlige omkring det. For ofte afspejler effekten sig i indsatsen. Da er det lidt vigtigt at finde frem til årsagen til, hvorfor det ikke kunne lade sig gennemføre. Hvis der fx er mistanke om øget smerte, fører det igen tilbage til samarbejdet med behandlende dyrlæge. Der er også ejere, som bliver vældig ivrige på deres hunds vegne, hvorfor de kommer til at overtræne. Det handler alt sammen om samarbejdet. Men langt de fleste må jo også konstatere, at det er ret hyggeligt at have nogle hjemmeopgaver sammen med sin hund. En aktivitet, som hjælper både hundens fysik og det at være sammen om noget,” siger Line.

Gilberts dårlige ryg

Det hele begyndte med Gilbert, naturligvis. Gilbert er Line Lukowskis store, dejlige golden retriever. Line Lukowski har været humanfysioterapeut siden 2005. Hun var godt i gang med arbejdet, da hun opdagede, at Gilbert, som var to et halvt år, havde svære rygproblemer.

”Jeg tjekkede selvfølgelig på nettet, for nogle måtte kunne gøre noget. Jeg fandt blandt andet ud af, at her i Farum hundefyssen kunne man blive hundefysioterapeut. Det at være akupunktør, massør og fysioterapeut rettet mod dyr har været kendt i udlandet i mange år. Men herhjemme er det relativt nyt. Jeg besluttede i hvert fald, at det, der skulle hjælpe Gilbert, var fysioterapi i kombination med eventuelt smertestillende.”

Line Lukowski fulgte undervisningen i to år og stiftede sit eget firma og er nu hundefys i halvdelen af sit arbejdsliv.

Stabilitetstræning og styrke

Og Gilbert, han er i dag ni et halvt år, og han kæmper stadig med rygproblemer, men lever et godt liv. I perioder er han mærket af problemerne, men vedligeholdes med stabilitetstræning, løbebånd og styrketræning og nogle gange også laser.

Det er hunde som ham, der kommer på klinikken. Muskelproblemer, overbelastninger, diskusprolaps, HD, albue-dysplasi og overvægt, kan være andre lidelser. Men det er også hunde, som har spondylose, gigtforandringer i ryggen og svage lede. Det kan komme til mange hunde op i alderen.

”Slås man med nogle af de problemer, så er der ting, man kan gøre derhjemme. Sørge for, at hunden ikke bare vader rundt på glatte gulve, men lægge lidt tæpper ud, der hvor hunden oftest går. Det kan også være en ide at løfte mad- og vandskål. Og når man er ude, så at sørge for, at ikke hele turen er på hård asfalt, men også foregår i varieret terræn, plæner, skovbund og strande.”

 

Træningssal for firbenede

Hundefyssen, hvor Line arbejder fra, ligner langt hen ad vejen en almindelig træningssal med luftfyldte puder, balancebræt, kulørte kegler, elastikker og vand- og tørløbebånd.

”Det handler om at finde et så godt som muligt gangmønster, at stabilisere og finde balancen. Og øvelserne på balancebræt, på luftpuder og i slalom mellem keglerne er alle øvelser, som kan være med til at opnå det.”

Det er dog især løbebåndet, som er der, hvor Line Lukowski kan observere hunden. Hun afpasser tempoet, og nogle gange supplerer hun med elastikker for at hjælpen hunden til at ændre gangmønstret eller for at få trænet specifikke muskelgrupper.

”Jeg bruger rekvisitter til at kunne fokusere på bestemte dele af gangfunktionen. Det fungerer rigtig godt. Jeg kan nogle gange bruge sko, plastiksokker, hvis formålet er at få løftet benene lidt mere ved gang, og det kan også være en måde, hvorpå stabiliteten kan trænes på.”

Massage og strygninger

Line Lukowski tog desuden en uddannelse som hundemassør, og hun synes, at det er en nyttig kombination. Massage er meget ofte en del af den fysioterapeutiske behandling:

”Den enkelte hundeejer kan også selv arbejde med massagen. Prøv bare med langsomme strygninger – stille og roligt langs hundens krop. Hvis du stryger helt forsigtigt, vil du kunne lære muskulaturen at kende, og du vil kunne mærke, hvis der opstår ændringer. Og så er det jo hyggeligt for hunden. Den bliver så tilfreds og afslappet.”

 

Hund i løvedæk

”Man kan jo også selv observere sin hund eller kat. Men start, når hunden er frisk og skadesfri. Så ved du, hvordan netop din hunds bevægelser normalt ser ud, og du vil have lettere ved at se, hvis bevægemønstret ændrer sig. Når hunden står, står den så lige og på alle fire ben? Når hunden sidder, sidder den så lige eller ud til den ene side? Hunde kan godt have tendens til at sidde lidt dovent, hvilket ikke nødvendigvis har nogen negativ betydning, men hvis hundens led er i orden, skal hunden kunne sidde og ligge lige. Når ryggen, bækken og leddene er gode, kan hunden sidde symmetrisk, og den har ikke behov for at kompensere. Den skal kunne gå i løvedæk, igen symmetrisk – det er et godt udgangspunkt,” siger Line og understreger, at alle henvendelser til fysioterapeuten skal gå via dyrlægen.

”Der er hundeforsikringer, der dækker fysioterapibehandling, og hos andre forsikringsselskaber kan det være en tillægsforsikring. Det er op til ejerne selv at finde ud af, om behandling og optræning kan blive dækket, og på hvilke vilkår, men jeg oplyser om det, da ikke alle ejere er klar over, at det kan indgå i deres forsikring.”

 

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »