Mops

Værd at vide:

Historie: Mopsens historie menes at stamme helt tilbage til Østens mystik, men man kan med sikkerhed spore den tilbage til Kina, hvor den levede for 2.500 år siden. Den kaldes også kinesisk tempelhund. Det er ikke fastlagt, hvilke hunde den stammer fra, men eksperter mener, at den er nært beslægtet med pekingeseren, som den har visse ligheder med.

Mopsen kom til Europa engang i 1500-tallet med handlende fra Holland. Racen blev hurtigt populær og blev især holdt af de mennesker, som støttede kongen. Populariteten blev ikke mindre af, at det var en mops, der reddede kong William I fra at blive slået ihjel af spanske tropper i starten af 1570’erne. Den vækkede den sovende konge ved at skrabe ham i hovedet, hvorefter han kunne flygte på hest. 100 år senere satte William III sig på den engelske trone med sine mopser ved sin side, og der gik ikke lang tid, før racen var aristokraternes yndlingshund. Herefter spredte racen sig til hele Europa, hvor den blev modehund i mange kongehuse. Blandt andet sendte Napoleons kone, Josephine, hemmelige beskeder til sin mand fra fængslet under halsbåndet på sin mops. I dag er racen meget populær som selskabshund, også i Danmark, hvor den er en yndet storbyhund.

Aktivitet og motion
Mopsen kræver ikke meget motion. Den kan godt lide at tumle sig og lege uden døre, men får det hurtigt for varmt og skal derfor kunne søge skygge og vand. På grund af det flade ansigt bliver den hurtigt forpustet og skal derfor have mulighed for pauser og hvile under leg.

Temperament
Mopsen er en munter energibombe og en kærlig familiehund. Den er rolig inden døre, omgængelig og humorfyldt. Den kommer godt ud af det med andre hunde og kæledyr og enes godt både med børn og gæster. De fleste mopser underholder også med snork, når de sover, og sjove, ’snakkende’ lyde, når de er vågne.

Pleje
Pelsen kræver ikke meget pleje, dog skal hudfolderne i ansigtet af og til plejes med speciallotion og/eller en klud med vand. Løse hår kan let fjernes med en gummibørste. Den fælder en del. Hvis der er behov for det, skal mopsen have øjendråber.

Levealder

Mopsen kan blive 10-15 år.

Tre andre hunde, der minder om racen

Pekingeser
Pekingeseren er en rolig og kærlig familiehund, der holder af gode gåture, hvor det dog er muligt at søge skygge, hvis det bliver for varmt. Den har sin oprindelse i Kina og blev efter sin introduktion til Europa og USA hurtigt en af de mest populære racehunde overhovedet. Nu er racen dog blevet mere sjælden. Pekingeseren er mindre end mopsen og hannen må maks. veje 5 kg og hunnen 5,5 kg. Den lange pels kræver en del mere pleje end mopsens korte pels.

Pomeranian
Pomeranianen stammer fra det nordlige Tyskland fra omkring 1700-tallet. De var noget større dengang og vejede omkring 15 kg. De store eksemplarer blev brugt som hyrdehunde og vagthunde, og de mindre blev brugt som selskabshunde. I dag vejer racen ikke mere end et par kilo. Den har lang pels, der står ud fra kroppen, samt en tyk underuld. Pelsplejen kræver mere end hos en mops og inkluderer kæmning med en grov kam i ny og næ og børstning regelmæssigt. Hunden er livlig og overmodig og kan være noget støjende. Den er intelligent og skal stimuleres gennem leg ligesom mopsen.

Fransk bulldog
Den franske bulldog stammer fra små engelske bulldogger, antageligt blandet med racer som terrier og mops. Den er en venlig, intelligent og fornøjelig følgesvend, der er til hygge, leg og godt selskab. Den er let at opdrage, munter og kærlig – specielt over for børn. Den må ikke opdrages for hårdt, for den bliver ulykkelig over skældud. Den gør kun sjældent og behøver ikke megen motion, så den egner sig perfekt som byhund. Den er dog glad for en god, lang gåtur, men ingen anstrengelser i varmt vejr, da den ligesom mopsen kan få vejrtrækningsproblemer på grund af sin flade næse. Et andet fællestræk, den har med mopsen, er, at den snorker.

Sådan skal en mops se ud

  1. Hoved:
    Mopsen har et stort, rundt hoved med et kort, fladt næseparti. Den flade næse gør, at de fleste mopser snorker, når de sover. Næsen må ikke være for flad.

2. Øjne:
    Øjnene hos mopsen er store, runde og mørke. De må ikke være for udstående.

3. Ører:
    Tynde, små og bløde. Der er to former: “Rosenører”, små hængeører,
som er foldet sammen og bagud, så øregangen er synlig, og “knapører”,
hvor ørerne er foldet fremover, så spidsen ligger tæt ind til hovedet og peger mod øjet.

4. Hale:
    Den lille hale er kort og stramt oprullet på bagkroppen. Når mopsen er glad,
bevæger den hele bagkroppen i stedet for at logre.

5. Pels:
    Pelsen er kort, fin, tæt og glansfuld. Den fås i farverne sort, silver, apricot
eller fawn. Alle farver har sort maske.

6. Højde og vægt:
    Skulderhøjden er ca. 30-35 cm og vægten ca. 6-8 kg.

En mops er til dig, der …
1.     Vil have en kærlig, nem og venlig hund
2.     Vil have en sjov hund med masser af personlighed
3.     Vil have en hund, der knytter sig tæt til familien

En mops er ikke til dig, der …
1.     hader at støvsuge hundehår
2.     vil have en hund, der ikke kræver opmærksomhed. Mopsen vil gerne være i
selskab med sin ejer
3.     ikke vil bruge tid på at lege og aktivere hunden. Mopsen er intelligent og kræver
lidt modspil

Kilde: Politikens Hundebog, Aschehougs Hundeleksikon, Hunde – Illustreret Opslagsværk.

Tekst: Kenneth Nielsen // Foto: DREAMSTIME

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »