Labrador retriever

Labradoren stammer oprindeligt fra New Foundlands kyst, men blev taget til England af handelsfolk, hvor den blev renavlet til den klassiske labrador. Her har den siden 1800-tallet været brugt som jagthund af de engelske godsejere, da den viste sig som en imponerende apportør. I år 1904 blev racen anerkendt som selvstændig race i den engelske kennelklub. Omkring år 1950 kom racen til Danmark, hvor den siden har været en af Danmarks foretrukne kæle- og jagtdyr.

Aktivitet og arbejde
Labradoren er avlet som jagthund, og skal derfor trænes og opdrages med det udgangspunkt. Den elsker at være ude i naturen, og den kræver lange gåture. Den er trofast og loyal overfor sin ejer, hvilket gør den til et oplagt familiehund. Labradoren er også gerne brugt som narkohund eller schweisshund.

Temperament
En labrador har et roligt temperament, og kan derfor sagtens fungere sammen med andre dyr eller børn. Desuden er labradoren kendt for at kaste sin ubetingede kærlighed på sin familie. Det er en godsindet hund, og den vil derfor ikke være velegnet til vagthund, da den snarere ville byde tyvene velkommen end at skræmme dem væk.

Kost
Labradoren har et godt madhjerte, og man skal derfor være opmærksom på at dosere maden rigtigt. For hunden vil typisk spise til skålen er tom, uanset hvor meget der er i den.

Sådan skal en labrador se ud:

Hovedet skal være bredt, uden kødfulde kinder. Snudepartiet skal ligeledes være bredt og have veludviklede næsebor. Kæberne skal være stærke, og tænderne skal  have et komplet saksebid.

Øjnene er mellemstore og er brune eller nøddebrune.

Ørerne skal hænge tæt på hovedet, og være sat langt tilbage. De må ikke være for store eller tunge.

Halen er meget tyk ved roden, og bliver gradvist mindre til en spids, og er dækket tyk, kort pels hele vejen rundt. Halen må ikke krumme ind over ryggen

Kroppen: Hundens ryg skal have en vandret grundlinje. Både lænden og brystet skal være brede. Ribbenene har en tøndeform.

Pelsen er kort og tæt, uden bølger. Underpelsen er isolerende og vandafvisende.

Farven: Labradoren er enten brun, sort eller gul. Den gule farve kan spænde fra næsten hvid til næsten rødlig. De er ensfarvede, men en lille hvid brystplet er også helt normalt.

Mål og vægt: Hannernes ideelle højde fra skuldrene er 56-57 cm, og tæverne 54 cm. Hos hannerne er idealvægten omkring 32 kilo, hvor tæven skal veje lidt mindre, og helst omkring 30 kilo.

3 andre jagthunde:

Curly coated retriever
Curly coated retrieveren danner et stærkt bånd til sin familie; særligt den der fodrer og træner med den. Den kan derfor virke mere reserveret end labradoren, da den ikke på samme måde hengiver sig til alle og enhver. Dette gør dog hunden til en velegnet vagthund, der holder indbrudstyvene for døren. Curly coated retrievere har i mange generationer været brugt som jagthund, blandt andet på grund af dens fremragende lugtesans.

Beagle
En beagle bliver for det meste forbundet med engelsk jagtkultur. Man vil derfor også se dens jagtinstinkter i det daglige, hvor den har næsen nede i alting. Den vil typisk være glad for andre hunde, da beaglen oprindeligt blev brugt i store flokke af jagthunde, der levede og arbejde sammen.

Amerikansk foxhound
Den amerikanske foxhound er ikke en indendørs hyggehund, men derimod en aktiv jagthund. Den kræver meget motion, og er meget selvstændig. Den egner sig især til jagt på grund af dens evne til sporsøgning. Derfor kan man også risikere, at den stikker af fra haven, hvis den får færden af et dyr.

Du kan læse mere om labrador retrievere på  labrador-retriever.dk

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »