Jack Russel Terrier

Jack russell terrieren blev fremavlet af den engelske præst John Russell, der ud over at være præst gik på rævejagt, var rytter, terrierdommer og hundeopdrætter. I midten af 1800-tallet ønskede han sig en hund, der var aktiv, modig og lille nok til at kunne komme ned i rævegrave og samtidig hurtig nok til at følge med hestene under en jagt. Resultatet blev to forskellige typer jack russells, hvor den ene var større end den almindelig jack russell og fik tilnavnet parson (præst) russell. I dag ser man en tendens til, at jack russell terriere får længere og længere ben, men da formålet med deres korte ben er, at de skal kunne gå ned i smalle grave under jorden, strider det imod det oprindelige formål. Det går ikke så godt i spænd med, at jack russell terrieren anses som værende en af verdens bedste brugsterriere.

Aktivitet og motion
Jack russell terrieren er en god jagthund, men kan også fungere som selskabs- og familiehund i en aktiv familie. Den kræver nemlig meget motion. Hvis ikke den får tilpas motion og aktivering, kan man ende med en hund, der terroriserer sine omgivelser med gøen og ødelægger ting. Men hvis man sørger for at få den aktiveret, have den med i skoven, på cykelture osv., er det en nem og dejlig familie hund.

Temperament
Det er en meget intelligent og lærerig hund. Den kræver derfor en konsekvent opdragelse, hvis den ikke skal tage styringen. Hvis den derimod får en fast opdragelse, kan det blive en loyal og hengiven familie hund, der også er en fantastisk brugshund. Men på grund af dens kloge hoved skal man regne med, at den ved, hvordan den skal gøre tingene for egen vindings skyld.

Pleje
Pelspleje varierer meget efter om man har en glathåret, ru eller broken jack russell. Ofte blandes typerne avlsmæssigt for at sikre, at hundene ikke bliver for tyndhårede til at gå på jagt om vinteren.

Glathåret: Kræver næsten ingen pleje, men skal børstes igennem en gang imellem. Hvis du har den som brugshund, bliver den nok ofte beskidt, og så kræver det selvfølgelig mere pleje.
Ru: Har udpræget skæg og buskede øjenbryn og pelsen karakteriseret ved et jævnt lag af stride, oftest lidt krusede hår over et lag af fin underuld. Denne pelstype, som kendetegner mange jagthunderacer, er egentlig en mutation, og den er karakteriseret ved, at hunden ikke selv kan fælde de ru hår. Den SKAL derfor trimmes 1-2 gange om året plus det løse, især omkring øjne og snude.

Levealder
Den forventede levetid er normalt 13 til 18 år.

En jack russell terrier er til dig, der…

  1. Lever et aktivt liv
  2. Er konsekvent i din opdragelse
  3. Vil have en lille, kvik hund

En jack russell terrier er ikke til dig, der …

  1. Ikke har tid til at aktivere den nok
  2. Vil have en ”bamse-hund”

Sådan skal en jack russell terrier se ud

Hoved
Selve kraniet er fladt med en moderat afstand mellem ørene, snævrende ind mod øjnene. Længden af snuden skal være en anelse kortere end selve hovedet. Kæberne skal være stærke med kraftige kindmuskler.

Øjne
Øjnene er små og mørke, og absolut ikke udstående. Øjenlågene er tætsluttende om de mandelformede øjne.

Pels
Jack russell terrierens pels er enten glathåret, broken eller ruhåret. Pelsen skal være vejrbeskyttende. Den dominerende farve skal være hvid, hvilket vil sige, at minimum 51 % af pelsen skal være hvid. Derudover kan pelsen have sorte og/eller tan-farvede aftegninger.

Ører
Ørene er små og V-formede. De vender fremad og bæres tæt ind til hovedet.

Hale
Halen hænger ned, når hunden er i ro. Under bevægelse bæres halen rejst.

Mål og vægt
Idealhøjden er 25-30 cm. Man skal regne cirka et kilo pr. fem cm. Det vil sige, at en jack russell terrier på 25 cm skal veje fem kilo, og en på 30 cm skal veje seks kilo.

Kilder: Dansk Kennel Klub, Dansk Jack Russel Terrier Klub

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »