Bearded Collie – Hyrdens bedste hjælp

Hyrdehunden Chester er hyggelig og sjov derhjemme, og så er han effektiv og dygtig til at opspore personer eller ting i skov og ved strand

Tekst og fotos Iben Danielsen

Det er en glad og nysgerrig hund, som kommer en i møde. Pelsen ligesom løfter sig i bølger, når han går og når han flytter på hovedet skifter udtrykket i ansigtet. Chester er venligheden selv, og trods hans størrelse, så er han let til bens og meget hurtig i bevægelserne.

Det er sådan en bearded collie er, fortæller Chesters træningskammerat og ejer Torkild Svane Kraft.

”Nogle tror, at han er en old english sheepdog, men den hunderace er jo meget tungere i det. Bearded collie er ikke så kendte herhjemme, og måske skyldes det pelsen. Den har en lang pels, og der skal arbejdes meget med den for at holde hunden. Det kan tage op til en time at ordne pelsen på sådan en som Chester. Hvis han var en udstillingshund, så måtte jeg aldrig klippe ham, men jeg må nu indrømme, at jeg efter en tur i skoven eller på stranden har ordnet pels med kam og saks.”

En speciel racehund
Torkild Svane Kraft har før haft hund. Først collie, så en bearded, en briard og nu igen en bearded. Den første bearded var dygtig på træningsbanen. Han kom i eliteklasse i lydighed i DcH, Danmarks civile Hundeførerforening. Chester, hans nuværende bearded. er i næsthøjeste klasse i DcH.

Da Torkild måtte aflive sin briard, der fulgte efter den første bearded, var det ikke meningen, at han skulle have hund igen.

”Det varede ikke længe, så sagde min kone Birgitte, at jeg hellere måtte få en hund igen. Jeg var vist ikke rigtig mig selv uden.” Og Chester er Torkilds hund, han tager sig af morgenturen i de grønne områder ved Faxe, han vandrer den længere eftermiddagstur, og så slår Chester og han også en runde i villakvarteret efter aftensmaden.

Den første bearded collie, var nok lidt af et tilfælde – det var den anden bearded ikke:

”Jeg har lært racen at kende, og den type hunde er omgængelige. De gør gerne og er ivrige, men de er nemme og sjove. Jeg vil gerne have noget specielt, en race ikke alle andre har. Og så vil jeg ikke have en sløv hund, som bare ligger foran fjernsynet. Desuden så bearded collien sød ud. Da jeg skulle have Chester fandt jeg en kennel. Vi kom på besøg og blev vurderet. Jeg skulle gøre mig fortjent til at få en hvalp. Det synes jeg egentlig er helt fint. I dag er Chester 6 ½ å,r” siger Torkild Svane Kraft, som er blevet venner og samarbejder med kennelen i Smørum.

Aktiv i bearded klub
Og Torkild Svane Kraft er en entusiastisk bearded ejer. Ud over et par udstillinger og engagementet i DCH, Danmarks civile Hundeførerforening, er han i dag bestyrelsesmedlem i Bearded klubben og er redaktør for bladet for bearded collie ejere.

”Det er hyggeligt at være med i bearded klubben. Vi har juleture, forårsture og andre aktiviteter, og det er vi med i. Klubben har også lydighedskurser, men her deltager Chester og jeg ikke. Til gengæld går vi meget op i eftersøgning. Den træning er Chester meget glad for.”

Træningspladsens konge
Kraft fortæller, at Chester er en virkelig god lynafleder.

”Jeg har aldrig oplevet ham i slåskamp. Han vender bare siden til de aggressive hunde, og hvis de bliver ved, så vender han bagdelen til. Min første bearded blev kaldt træningspladsens konge fordi han styrede træningspladsen roligt og godt. En gang løb han direkte ned, hvor der var slåskamp mellem to tæver. Han gik imellem dem, og fik dem beroliget. Det var ret utroligt.”

Chester er også god til at gå sammen med andre hunde. En gang hjalp han en bomuldshund, som havde svært ved at omgås andre hunde. Efter en tid med Chester, var den meget mere rolig.

”Men han kan skam også lege og pjatte. Han er så sød og glad, og når han er alene hjemme, så er han rolig. Han har aldrig bidt noget i stykker. Når vi så skal i gang med træningen, så er han helt anderledes opmærksom.”

Pelsen er en udfordring
To ting skal man vide om racen, som ikke alle vil finde lige charmende, mener Torkild Svane Kraft.

Pelsen er lang, og den er besværlig. Der er pels alle vegne, og den skal passes. Har han været med hunden i skoven eller ved stranden, så er der helt sikker jord, grene og sand med hjem i huset bagefter. Der skal arbejdes med børsten ofte, og pelsen har tendens til knuder.

”Hvis han nu var en udstillingshund, så måtte jeg ikke klippe ham overhovedet. Det sker dog, at jeg har en saks med, og hvis der sidder borre fra skovturen eller noget andet i pelsen, så klipper jeg altså. Men noget perfekt og rent hjem, skal man nok ikke vente at få med sådan en hund. I gamle dage i England så blev hyrdehunden bearded collie klippet samtidig med fårene, tænker jeg tit på.”

Lyden af en bearded collie
Den anden ting der er specielt ved bearded collie er, at den gør:

-Chester er en hyrdehund, og går meget op i at samle flokken, og han kan lide at gø. Jeg tror faktisk, at det er hans evner som hyrdehund, den samlende i flokken, der gør, at han er så velegnet som eftersøgningshund.”

Det Chester og Torkild dyrker sammen er træning i en eftersøgningstjeneste. De begyndte i DcH’s Humanitære Eftersøgningskorps men er nu med i den nye hundetjeneste under ”Forsvundne Personer”, der har hunde i hele landet. De har været igennem et års træning i teori og praksis, og nu står den på træning flere gange ugentligt.

Hunden søger selvstændigt
”Vores træner har været hundefører og instruktør i politiet og er ekstrem dygtig. Og vi har lært nye måder at søge på. Det er en metode som kræver en mere selvstændig hund. Jeg vil ikke sige ulydig hund, men Chester får lov at løbe frit indenfor et område, som jeg skridter af. Hunden skal selv arbejde, og vi støtter bare,” forklarer Torkild Svane Kraft.

Selve træningen begynder med, at Torkild dækker hunden af. Så går han i den retning han vil have hunden til at løbe – råber ”runder”, og så kommer Chester piskende forbi ham. Det fortsætter indtil Torkild vender om og går i en anden retning. Og sådan bevæger de sig i zig-zag gennem et område. Der kan sagtens være 50 til 100 meter mellem hund og ejer. De kommunikerer med få meldinger og klik. Hvis hunden opdager noget, som ikke skulle være der, så giver den lyd og afventer at ejeren kommer.

Fandt kuglepen i skoven
”På et tidligere tidspunkt var vi med ude for at afsøge et område ved skov og sø efter en person. Chester løb afsted, og jeg kunne ikke forstå, at han ikke kom, når jeg skiftede retning. Så begyndte han at gø, og jeg gik hen for at se hvad der var. Der var tilsyneladende ikke noget, indtil jeg opdagede en kuglepen i skovbunden. Jeg affotograferede den og tilkaldte de andre. Det viste sig, at det var en af dem der havde rekvireret os, der havde tabt kuglepennen,” fortæller Torkild Svane Kraft.

Efter fangst kommer blærefasen
”Chester elsker allermest at finde personer, og han er god til det. Forleden trænede vi ved en skole her på Sydsjælland. To personer gemte sig, og vi begyndte at gå. Efter nogle få minutter kæftede han op ved en stor rist, og der nede havde en af personerne faktisk gemt sig. Siden kom vi ud på en åben sportsbane, og der fandt han hurtigt en person oppe i fodboldnettet. Det er sjovt, og når han finder det han skal, så er han naturligvis kørt helt op og adrenalinen suser rundt i kroppen. Jeg sørger for at han får ros, en bold eller en bidepølse, som gør ham glad. Vi kalder det blærefasen. Vi løber helt bogstaveligt æresrunder og Chester stresser af, før vi vender tilbage til arbejdet.”

Sjove episoder
”Der har været mange sjove episoder, hvor folk er kommet forbi og set os. Enten ligger vi og gemmer os for hundene i en sandbanke eller i et træ. Eller også ser de os løbe glade rundt fordi vi har vores blærefase efter et fund. Vi er jo udstyret med pandelamper og al ting. Der er en enorm positiv stemning om det vi træner til, og folk synes vi gør noget godt,” siger Torkild Svane Kraft.

Gruppen Torkild er med i træner og dækker hele Sjælland, men der er også hunde på Fyn og i Jylland. De øvrige hunde er andre store racer.

Historien
Med bearded collien er vi tilbage i 1600 tallet, en af de helt oprindelige hyrdehunderacer. I de skotske bjergområder og det nordlige England har de haft hunde, som ligner nutidens bearded collie, som gode og effektive hyrdehunde i mere end 300 år. Den har drevet får og været en uundværlig hjælp for hyrderne. Når fårene skulle klippes, så fik bearded collien også ofte en tur med saksen. I dag er den lange pels del af hundens raceidentitet og det er opgaverne som familiehund også.

Historien fortæller, at tre hunde af racen Polski Owczarek Nizinny blev efterladt ved den skotske kyst i år 1514, og de blandede sig med lokale hyrdehunde. Det viste sig at være rigtig gode hyrdehunde til det vigtige arbejde. Der er bestemt ligheder mellem flere af de hårrige hyrdehunde på det europæiske kontinent fra ungarske komondor, polskien fra Polen og bearded collien i Skotland.

Der er ingen dokumentation for racens start, men en del billedmateriale om arbejdshunde med kraftig pels som bearded collien viser, at den har eksisteret i mange år og gået under navne som skotsk hyrdehund, bjerg collie, highland collie eller hairy mou’ed collie eller bare beardy, som kælenavn.

Den letbenede og kønne bearded collie som vi kender den i dag er grundlagt i 1944 af Mrs. G. Olive Willison i England og hendes første to hunde brune Jeannie og Bailie. Man mener at bearded collien i brune nuancer blev blandt med lidt af den shetlandske sheepdog.

Hjemme i England er det en meget populær hund, og her i Danmark er der under 100 engageret i Bearded klubben. En af de mindre colliegrupper.

Helhedsindtryk
Bearded collien er en energisk og klog hyrdehund. Den har et let sind og er en legesyg familiehund. Når den er ivrig og opvakt giver den lyd fra sig. Den har brug for en del aktivering. Hunden er letbenet og slank, og slet ikke så kraftigt bygget som hårpragten ellers antyder.

Sådan skal en bearded collie se ud:
Krop: Hunden har en karakteristisk lang krop, og den er slank og adræt, det er pelsen som fylder, og den pels er lang og over hele hunden!

Hoved: Hovedet er fint proportioneret efter hundens størrelse, og den har en bred og flad hovedform.

Snude: Bearded collie har en stor oftest sort snude, som virker kvadratisk i det aflange ansigt. Hele snudeområdet er kraftigt og langt.

Kæber: Som andre hyrdehunde har hunden stærke kæber med saksebid.

Øjne: Hunderacens øjne sidder langt fra hinanden, og de er store og blide. De har ofte farve efter hunden nuancer. Og så har bearded collie øjenbryn.

Ører: De karakteristiske pelsede ører er i middel størrelse og hængende men ofte løftes de, når hunden er opmærksom på noget.

Pels: Racen har dobbelt hårlag, en blød og ulden underuld som virker tæt, og en overpels som er grovere og kraftig og mere fladtliggende. Hundens pels skal være rigelig og danne et beskyttende lag af pels omkring hele hunden. Kun næseryggen er sparsomt pelset, den øvrige hund er dækket af pels, og skal den udstilles, så må den aldrig blive klippet eller trimmet.

Farve: Bearded collie findes i skifergrå, rødlig fawn, sort og blå. Pelsen kan være i alle nuancer af gråt, brunt og sandfarvet med eller uden hvide aftegninger

Højde og vægt: Hanner har en skulderhøjde på 53 – 56 cm, og tæverne fra 51-53 cm. Hunden vejer fra 18 til 27 kilo.

Du vælger en bearded collie, hvis du:
Kan lide en aktiv hund, som er sjov at lave aktiviteter med
Ønsker en kærlig hund for hele familien med ægte hyrdetendens
Kan lide pjuskede og langhårede hunde

Du vælger ikke en bearded collie, hvis du:
Vil have en tavs hund, som ikke gør!
Ikke orker at passe pelsen, det kan tage en times tid at pleje en bearded collie
Ikke gider at gå i skoven eller finde på andre sjove aktiviteter

To andre pelsede hyrdehunde:
Briard er en fransk hyrdehund, som også elsker at arbejde og være aktiv sammen med sin familie. Den er en af de kendte franske hyrdehunde sammen med picard, beauceron og pyrenæisk hyrdehund.  lykkedes at genetablere racen. Til forskel for bearded collie har briarden højtsiddende ører, og den er større, 62 til 68 cm for hanner og nogle centimeter mindre for tæver.

Old english sheepdog er en stor hyrdehund med meget lang pels fra samme engelske oprindelse og brug som bearded collie. Den ligner en stor udgave af bearded collie og den bevæger sig tungere og mere bamset. Den er cirka lige så høj som bearded collie, men vejer betydeligt mere med sine 32 til 45 kilo.

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »