Hunde kan også få stress

Hunde kan også blive ramt af stress, men det er ikke altid nemt at sige hvorfor.

Det er svært 100 % sikkert at sige, hvorfor nogle hunde får stress. Men generelt handler det om, at hunden dagligt er udsat for et større pres end den fysisk og mentalt er parat til. Dyrlæge ved Aalborg Dyrehospital Pia Bisgaard har et par retningslinier, som hundeejere bør være opmærksomme på.

1. Det er altid vigtigt at være opmærksom på at vælge den rigtige race til ens livsstil. Er det f.eks. en ruhåret hønsehund, bretton eller en formel 1 labrador (jagthunderacer), der aldrig kommer ud og får brugt deres instinkter, for at løbe jage og apportere. Ja, så er hunden disponeret for at få stress. Det gælder altså om, at se på hunden og dens instinkter og lade den bruge dem – evt. ved specialtræning, agility og leg. Nogle racer har specielle behov – og det er vigtigt, at de behov bliver opfyldt, ellers bør man vælge en anden type hund. Er man i tvivl, bør man allerede i anskaffelsesfasen af hunden søge råd hos en dyrlæge eller en adfærdsterapeut.

2. Det er også vigtigt, at hunden får defineret sin rolle i familien. Hvem bestemmer? Hvilke rammer er der i hverdagen? Fortæl hunden, hvad den skal gøre. Hunden skal ikke være i tvivl om lederskabet, men på den anden side skal den også have tillid til, at ejeren er en “fair” og kompetent leder. Det betyder, at familien skal være enige og konsekvente med de regler og rammer, der er opstillet for hunden. Det kan ikke nytte, at reglerne laves om hver anden dag, eller at hunden får skæld ud for noget, som den ikke forstår. Hunden har behov for faste rammer og regler, ellers kan den ikke slappe af, fordi den hele tiden føler sig nødsaget til at prøve at få kontrol over situationen, fordi ejeren ikke har det! Pia anbefaler generelt lydighedstræning – hunden har godt af at møde andre hunde, og lydigheds- og tillidsøvelserne kan være med til at definere hundens og ejerens roller i forhold til hinanden.

3. Som et tredje punkt er det også vigtigt, at specielt meget aktive hunde får besked på og tid til at slappe af – ellers kan de have svært ved at finde ro, og det kan i sidste ende give dem stress. Nogle hunde er selvfølgelig genetisk disponeret for stress, men alle hunde har brug for deres ejeres hjælp til at blive sunde og stabile hunde. Det sker bl.a. ved prægning af hvalpen. Introducer den langsomt til livet og dets mangfoldighed. Vær hele tiden opmærksom på, om det foregår i hundens tempo. Den skal føle sig tryg og have tillid til sin ejer og må ikke føle sig presset, usikker og bange, så er der større risiko for, at den udvikler stress.

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »