Race - Dalmatiner

Dalmatiner

 

Sådan skal en dalmatiner se ud:

Hoved
Hovedet skal være i harmoni med resten af kroppen. Skallen er flad med svage rundinger i siden af hovedet og bredest mellem ørene. Huden på hovedet skal være helt fri for rynker.

Øjne
Øjnene er ovale og i harmoni med pletternes farve.

Pels
Pelsen er kort og ligger tæt på hele kroppen. Dalmatinerne er meget kendt for deres hvide pels med sorte eller brune pletter.

Ører
Ørene har samme form som en ligebenet trekant, med en afrunding ved spidsen. De er placeret forholdsvist højt og bæres tæt ind til hovedet.

Hale
Halen er tyk ved roden og bliver tyndere ud mod spidsen som en kegle. Den når ca. ned til haseleddet, eller lidt længere, og bæres sabelformet.

Mål og vægt
Hannerne er typisk 56 til 62 cm og vejer 27-30 kg. Tæverne er 54 til 60 cm og vejer mellem 24 og 29 kg.

Værd at vide:

Der er ingen, der med sikkerhed ved, hvor dalmatineren stammer fra. Nogle hævder, at afbilleder af plettede hunde i de gamle egyptiske gravkamre er dalmatinere. Fra nyere tider holdt dalmatineren til i Dalmatien i Kroatien. Navnet stammer altså derfra. Her var det især sigøjnerne, der tog racen til sig og spredte den på deres rejser.

Dalmatinerens smukke udseende og mange egenskaber blev i 1700- og 1800-tallet meget populær i England, hvor den løb ved siden af hestevognene som pynt, og måske også som vagthund. Først da dalmatineren havde været populær i England, kom den prikkede skønhed til Danmark. Det var dog en sjælden race frem til 1980. I 1996 steg populariteten meget – det kan måske være fremprovokeret af spillefilmen ”101 Dalmatinere” med Glenn Close i hovedrollen som Cruella De Vil, der udkom samme år.

Aktivitet og motion

Det er en hund, der kræver en del motion. Tre korte lufteture om dagen ville være synd. Den har brug for at strække helt ud, på en løbetur, cykletur eller en god tur i skoven. Den har også brug for at blive mentalt stimuleret, men det er vigtigt, at det er spændende og afvekslende opgaver, så den ikke mister interessen. Derfor er træning, der kræver mange gentagelser, ikke nødvendigvis noget, dalmatineren vil sætte pris på.

 

En dalmatiner er til dig der …

  1. Vil have en meget alsidig hund
  2. Vil have en aktiv familiehund
  3. Vil have en hund, der elsker at være i centrum.

En dalmatiner er ikke til dig der …

  1. Ikke tror, at hunden er andet end en ’Disney-hund’
  2. Ikke vil have en følsom hund
  3. Ikke har tiden eller lysten til at gå, løbe eller cykle lange ture med hunden hver dag.

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »