Coton de tulear

Raceportræt af en coton de tulear
Sådan skal en coton se ud

Hoved
Hovedet hos cotonen er trekantet og med en forholdsvis kort snude med sort næsespids.

Øjne
Cotonens øjne er mørke og runde.

Ører
Ørene er brede og lange i forhold til hundens ansigt og ligger ned langs hundens ansigt.

Hale
Halen er middellang og rører ikke jorden, når hunden er oprejst. Halen ender i et lille buk med en pjusket krølle.

Pels
Pelsen består af fine, lange hår, som skaber en fyldig og let bølget pels, som minder om bomuld. Der er ingen underuld, hvilket gør, at huden let ses gennem pelsen. Den voksne hund er hvid og kan være lidt gul eller grå på ørene. Mange hvalpe fødes dog med farvede pletter, som er cremefarvede, mørkebrune eller sorte. Som pelsen vokser, forsvinder disse farver.

Farve
Som voksen er cotonen hvid.

Højde og vægt
Cotonen er en lille hund, som størrelsesmæssigt varierer fra 22-28 cm i højden og 3,5-6 kg. De fleste hanhunde kommer dog op på 7 kg i vægt.

Historie
Hunde af racen coton de tulear stammer oprindeligt fra øen Madagaskar og er blevet opkaldt efter havnebyen Tulear. Coton de tulear betyder ’bomuld fra Tulear’. Hundene kom med sejlskibe fra Europa og blev hurtigt populære hos den regerende Merina-stamme, hvor den blev kendt som ’den kongelige hund fra Madagaskar’. Hundene blev siden hen krydset med lokale vildhunde for at give dem styrke som mulige jagthunde. De første cotoner kom til Danmark i 1990, og racen har siden været voksende. I januar 2013 blev der registreret 8.387 cotoner i Danmark. Den er kendt som en rigtig selskabshund og har underholdt sømænd, pirater og embedsmænd siden 15-1600-tallet.

Aktivitet og motion
Selv om racen er lille, skal man ikke lade sig snyde. En voksen coton skal helst leges med en time til halvanden om dagen. Den kan lide al motion lige fra leg med bold til svømning. Det er en klog hund, som har nemt ved at lære tricks og cirkuskunster, og især børn er gode legekammerater. Desuden klarer den sig godt i hundesport som agility og flyball.

Temperament
Det er en kærlig og munter race og familiehund, og den lever i fordragelighed med andre hunde og dyr. Den har en stor lyst til at lege og kan til tider være meget stædig. Derudover er den meget vagtsom og gør sit til at passe på hjemmet. Selv om det er en selskabshund, skal man huske på, at den kan have brug for fred en gang imellem.

Pleje
Cotonens pels kræver ugentlig pleje. Man skal regne med at bruge en-fem timer om ugen på pelspleje. Den fælder ikke, og de døde hår kan fjernes ved at børste den. Man skal huske at fjerne overflødigt hår mellem trædepuder og i ørene alt efter behov. Pelsen er meget ren af natur, så det er ikke nødvendigt at bade hunden mere end en til to gange om året. Vælger man ikke at gå på udstilling med sin coton, er det også en mulighed at få den klippet, hvis man synes, det er mere praktisk.

Levealder
Cotonen bliver typisk mellem 14 og 16 år.

To andre hunde, der minder om racen

Bichon frisé
Bichonen er en lille selskabshund, som minder om cotonen. Den er på størrelse med cotonen, men skulderhøjden må ikke overstige 30 cm, og vægten bør være omkring fire kg. Den er meget egnet som familiehund og knytter sig hurtigt til sin ejer. Pelsen kræver ugentlig pleje ligesom hos cotonen. Hunden er kvik og lærer hurtigt tricks og kunster.

Bolognese
Bolognese er mindre end både bichon og coton, og skulderhøjden varierer mellem 25 og 30 cm. Vægten ligger mellem 2,5 og 4 kg. Hunden passer godt sammen med børn og andre dyr og er munter, intelligent og rolig. Dog også meget vagtsom. Pelsen kræver pleje ligesom hos bichon og coton, og hvis man ikke har tid til at pleje pelsen, bør man skaffe sig en anden race.

Coton de tulear
•Motion
•Størrelse
•Pleje
•Familie
En coton er til dig, der…
1.Vil have en hund, der egner sig godt som familiehund
2.Vil have en meget selskabelig hund
3.Vil have en hund, som er en god legekammerat for børn

En coton er ikke til dig, der…
1.Ikke gider pelspleje, da den skal børstes og kæmmes flere gange om ugen
2.Ikke tåler lidt gøen
3.tror, man med en lille hund slipper for aktivering

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »