Alsidig og sund gårdhund

Med tilflytningen til byerne var den gamle race dansk-svensk gårdhund ved at forsvinde, men i dag er den igen en populær sjov og sød lille familiehund

Veloplagt, vaks, tjenstivrig – der er mange gode egenskaber som knytter sig til den kendte race, dansk-svensk gårdhund. Den har været en naturlig del af livet på landet i mange generationer, og den har alsidigt kunne deltage i alle former for aktiviteter der, specielt som gårdens dørklokke, rottefænger og kærlig familiehund.

Den er en af både Danmarks og Sveriges oprindelige landhunderacer, og alligevel blev den først raceregistreret og anerkendt i Danmark og Sverige i 1980-erne under navnet dansk-svensk gårdhund. Det var i den periode at kennelklubberne i Sverige og Danmark gik sammen om at redde racen, fordi den med indflytningen til byen ligesom var forsvundet ud af billedet. Og det lykkedes.

I dag er det en moderne populær race. Den bruges stadig til selskabshund og mus- og rotte-fanger, ligesom den har vist sig egnet til hundesport og terapi. Mest populær er den som familiehund. dansk-svensk gårdhund er registreret som racegruppe 2 sammen med blandt andet pinchers, og det med god grund. Der er dog også identiske træk med andre små hunderacer som foxterrier.

Fætrene Kvik og Nipper
Det diskuteres ivrigt i disse Matador tv-reprisedag om grisehandler Oluf Larsens hund var en dansk-svensk gårdhund eller en terrier. I sin trofasthed og sin opvakthed minder den meget om gårdhunden, men ifølge et interview med forfatteren Lise Nørgaard var grisehandlerens hund Kvik en glathåret foxterrier, mens Kvik nummer 2, hvalpen, var en Dansk-Svensk gårdhundehvalp.

Tidligere har man ofte set gårdhunden som sjov og velafrettet cirkushund.

En anden ikonisk kendt hund, som kunne være en dansk-svensk gårdhund, er Nipper, den musiklyttende hund fra His Master Voice reklamen. Her er vi tilbage i 1884 i England, hvor Nipper blev tegnet da han sad og tydeligvis lyttede til musik fra den nyopfundne ”phonograph”, et logo som har overlevet over 130 år.  Nipper, som fik sit navn fordi han nappede folk i læggene, siges dog at være et gadekryds med Jack Russell Terrier udgangspunkt.

Lærevillig og intelligent
Dansk-Svensk gårdhund er kendt som en kvik, samarbejdende og lærevillig hund med et livligt temperament. Den passer til alle former for aktiviteter, agility, lydighed, Rally og nosework. Ligesom mange har peget racen ud til terapihund. Den har sjældent terrierens iltre temperament, men kan godt give hals, når der kommer besøg. Og den kaster sig ud i arbejdet, enten med hurtighed efter mus og rotter eller med list og teknik, når køerne skal ind til malkning.

Hvordan ser en dansk-svensk gårdhund ud:
Kompakt, nærmest rektangulær hund. Hovedet kan virke lidt lille i forhold til kroppen. Hovedet er trekantet og skallen er bred og let hvælvet. Den giver indtryk af en robust og sund hund, og dens levealder er da også ofte 12 – 14 år.

Snude: Hundens snude har gerne farve efter hundens aftegninger.

Øjne: Gårdhundens øjne er middelstore og let rundede. Øjnene må hverken være udstående eller dybtliggende. Øjenfarven er afhængig om hunden har mørk eller lysere pels.

Ører: Hunden kan have enten rosenører eller knapører. Ørernes fold ligger lige netop over skallen. Når de har knapører skal spidsen af øret ligge ind imod kinden.

Ører: Hunden har såkaldte rosenører, som er foldet lige over skallen og falder ned mod kinden.

Halen: Halen kan være medfødt lang eller hunden kan være født stumphalet. De medfødte stumphaler kan have variable længder, endda kan gårdhunden fødes helt uden hale. Stumphale kan forekomme hvor en af forældrene har stumphale, og det er registreret i stambogen.

Pelsen: Gårdhundens pels er hård, kort og glat.

Farver: Hvid er pelsens dominerende farve med aftegninger af sort, tan, brun og fawn, oftest en kombination af to eller tre farver.

Størrelse: Størrelsen er fleksibel og kan svinge minus 2 cm og plus 2 cm til størrelserne, hvor hanner betegnes 34 og 37 cm over skulderen og tæver 32– 35 cm

Tre årsager til at du skal vælge dansk-svensk gårdhund:

  • Du ønsker en følgesvend som gerne vil deltage i alle dine aktiviteter
  • Du har brug for en stabil og rask hund i en lille størrelse
  • Du er klar til at lukke et familiemedlem ind som både er til jagt, vagt og til pjat

Tre grunde til ikke at vælge dansk-svensk gårdhund:

  • Du har kun sat nogle få år af som hundeejer – gårdhunden bliver oftest meget gammel!
  • Du synes hunde skal passe sig selv. Gårdhunden vil gerne være med dig i alt hvad du laver
  • Du har brug for ro i tilværelsen

To andre racer:

Fætter foxterrier fra England:
De to racer ligner meget hinanden. Fox-terrieren har dog oprindelsesland Storbritannien, hvor man også har brugt den alsidige hund til jagt og vagt. Den er kvik og opvakt og fysisk stærk ligesom gårdhunden, men dens temperament kan være mere terrier-agtig. De to racer er forskellige når det gælder hovedets form, terrieren er længere og ikke så trekantet som gårdhunden.

Fætter dværgpinscher fra Tyskland:
De to racer er sammen i racegruppe 2. Samtidig ligner pinscheren det den hedder, en mindre udgave at tysk pinscher. Dens oprindelse er netop Tyskland og dens alsidighed det samme. Pincheren har stående ører i v- form, og dens farveaftegninger er ikke så tydelige som gårdhundens. Og så er den mindre, højst 30 cm over skulderen.

Maddy og de andre gårdhunde fra Little Denmark

Den gamle dansk-svenske gårdhund Maddy har rejst i 48 amerikanske stater, i dag bor hun i Ringsted med sin slægt og mennesker 

Maddy, den lille dansk-svenske gårdhund er blevet noget grå om snuden. Hun har rejst i samtlige USA’s stater undtagen Hawaii og Alaska. Hun har været på farten i over 15 år, og hun har været med til at lægge grunden og interessen for en nye trend i USA, den dansk-svenske gårdhund.

I dag nyder Maddy sit otium i hjemmet i Ringsted omgivet af sin slægt og efterkommere, det vil sige; Fay, Ida, Sussi og Kikka, og sine mennesker Butch og Helene Riisgaard Petersen.

På landevejen i USA
Det siges, at Helenes første ord som baby, hverken var mor eller far, men vov. Hun har haft hunde inde på livet altid, og hun har elsket kontakten med dem og samværet. Alligevel i de unge rastløse år havde hun ikke hund. Der havde hun travlt med at leve livet bag et stor lastbilsrat på de uendelige landeveje i USA.

Efter en kontakt med en efterladt hund på ved en highway i USA, opstod tanken alligevel. En hund som ledsager og ven i førerhuset på lastbilen.

”Vi tænkte virkelig meget over, hvilken race det skulle være. Det ville ikke fungere med gravhunde som jeg havde i barndommen, det ville hellere ikke du med en utålmodig border collie og det skulle slet ikke være en stor hund. Vi ledte efter en mindre hund med intelligens og et temperament, så kunderne ikke blev forskrækkede, når den dukkede op i trucken sammen med os,” mindes Helene.

Mødet med en kæk Maddy
Så blev de gjort opmærksom på racen, dansk-svensk gårdhund. De så billeder, tjekkede nettet, og hørte historier om racen, og tog kontakt til danske opdrættere, som også viste interesse for hvilken type hund som ville passe til livet på landevejene.

”Jeg var hjemme i Danmark til jul for de mere end 15 år siden, og jeg opsøgte opdrætteren, min senere gode veninde Lisette Larsen, bare for at møde hunden. Og Maddy viste sig kæk og ligefrem, og det faldt vi naturligvis for. Så da hun var ni uger gammel kom Maddy med til USA. Det gik så godt at have den lille hund med på arbejde, og det levede helt op til vores drømme om en lille følgesvend. Hun har rejst i 48 af de amerikanske stater. Alligevel da Maddy blev teenager, og der kom lidt unoder op i hende, opsøgte vi en træner i Colorado. Vi gik i skrap træning og fik lektier for.”

The migthy Maddy

Maddy viste sig at være rigtig god, ja ekstra god til de udfordrende prøver i lydighed og de to gjorde store fremskridt. Det vakte Helenes interesse for at vise hunden frem i USA. Racen var ikke godkendt i USA, så det blev i første omgang deltagelse i åbne udstillinger.

”Hun blev fremhævet og rost for sit temperament og sin væremåde, og jeg glemmer ikke dommerens ord: ”She might be little, but she sure is migthy.” Det gav jo blod på tanden.”

Så Helene fik hunden udstillet i Danmark, blandt andet i Hillerød, hvor Maddy løb med 1. præmier og kom i top 4 i lydighed. Tilbage i USA har Maddy ”nakket” flere priser. Hun deltog i UKC’s lydighedsprøver fem gange i 2009. UKC, står for United Kennel. Af de fem gange vandt Maddy ”High in trial” de tre af gangene og blev nummer 2 de andre gange. Samlet placerede det Maddy som nr. 15 på UKC’s allstar-liste. Rigtig mange blev de år klar over, at der var noget som hed Danish-Swedish farmdog.

De gamle gårdhunde
Med støtte fra sine kontakter i Danmark tjekkede Helene også stambøger, så Maddy fik sit første kuld allerede i 2004. Der kom fem hvalpe.

”Der er jo det med gårdhunden, at den er så robust og stærk, så jeg har stadig kontakt med Maddys hvalpe, som nu er 12 og 13 år gamle. Jeg har oftest fundet hanner her i Danmark og i Sverige, fordi udvalget af racen stadig er meget begrænset i USA.”

”Der var megen rejsen frem og tilbage i de år, men heldigvis er hvalpene i den størrelse, at jeg kunne have dem med i flykabinen mens de var små, mens de øvrige rejser cargo over Atlanten. Til sidst kendte personalet i lufthavnen i Chicago mig, og kaldte mig frem, når jeg rejste hjem med endnu en hund som skulle på udstilling, vurderes eller parres.”

For der kom flere hunde til. I dag tæller flokken fem hjemmeboende og en række udeboende gårdhunde, og de har hver deres specialer og deres charmer, fortæller Butch og Helene.

Fay som fotomodel
Først kom Kikka, som blev Butchs hund i lastbilens førerhus, og Kika har løbet agility. På sine gamle dage elsker hun at svømme og være aktiv i vandet. Sussy som er 9 år, er der gang i. Hun gør alting med motivation, og gerne med 200 km i timen. Det er også Sussy som får mest ud af hundesvømning. Hun får energien brændt af. Hendes datter er Fay, den søde og glade, som elsker alt. Endelig er der Vicky, som er så glad, så hun må have beskyttelse på halen for ikke at slå sig af bare fornøjelse. Og Ida, er den yngste, som også fører sig frem ved rally og lydighed, og elsker det.

”Fay, elsker alt og alle, og hun nyder enhver form for opmærksomhed. Faktisk blev det også Fay som fik en karriere som fotomodel. Hun er brugt i flere reklamer, hvor den smukke brune hund reklamerer for moderne møbler til musik af Bent Fabricius Bjerre. Hun er fem år nu, og altid klar til at optræde.”

Sommer fyldt med hvalpe
I dag bor de så i Ringsted med de fem hunde plus dem der kommer på ophold i forbindelse med fødsler. Butch og Helene kører stadig lastbil, Helene om dagen og Butch om aftenen og natten.

”Sådan er vores dage. Butch tager på arbejde om aftenen og kommer hjem ved kl. 3 om natten. Hundene modtager ham, og jeg står op. Så spiser vi alle sammen morgenmad klokken 4 før jeg tager på arbejde. Derefter lægger de sig igen og sover med Butch. Her i huset får de hjemmelavet mad med kornfrit tørfoder, og de spiser sammen i køkkenet og uden problemer.”

Sommeren vil være fyldt med hvalpe, da både Fay og Vicky er drægtige.

”Dansk Svensk gårdhund har det skønneste temperament og de er opmærksomme og søde, også ved hinanden.  Jeg havde Maddy, som ellers er senior, med på udstilling forleden. Så kunne hun holde de andre ved selskab imens, tænkte jeg. Hun deltog jo ikke i nogle konkurrencer, men hun fornemmede det som en cirkushest. Det er bare så skønt, ” fortæller Helene Riisgaard.

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »