Alene hjemme

Når hverdagen begynder igen, efter den lille ny hvalp er kommet ind i familien, skal den kunne være alene hjemme. Derfor er det vigtigt at få vænnet den til at være alene, inden du forlader den i otte timer, når du tager på arbejde. Hvis den allerede har fået dårlige vaner, er der håb endnu – men det kræver hårdt arbejde.

På et tidspunkt skal vores hunde være alene hjemme. Og hvor vigtigt er det egentlig at få det trænet? Det korte svar er: MEGET vigtigt.

Den sørgelige sandhed er, at der er mange hunde, som må lade livet eller omplaceres, fordi de ikke kan være alene hjemme. Her må jeg være hård og sige, at det i høj grad falder tilbage på ejeren. Dybest set handler det om indlæring, respekt for hvalpens kunnen og en masse succesoplevelser, som man bygger videre på. Så alene hjemme-træning er vigtigt og kan påbegyndes ret hurtigt, efter hvalpen er faldet til og føler sig tryg i sine nye omgivelser. Selve træningen kan forklares med meget få ord. Det handler om at få skabt en succes fra begyndelsen, så hvalpen ikke hyler, gør, eller begynder at ødelægge ting.

Meget tidligt kan man vænne hvalpen til at mestre det at være alene i kort tid. For eksempel når man går ud med skraldespanden, skal ryste et viskestykke udendørs eller andet, som tager under et minut. Her behøver man ikke lave de store forberedende øvelser, men mere gøre det til en del af dagligdagen, at man er væk i nogle sekunder. Uden overtøj, raslende nøgler eller andet, som ofte indikerer, at man er væk i længere tid ad gangen.

Den første træning
Når den egentlige alene hjemme-træning skal begynde, skal man sørge for, at hvalpen er luftet, har fået gjort sig ren udendørs og har fået noget at spise. Giv den gerne noget mental aktivering, så den er mentalt træt. Det kan være søgeøvelser, forskellige typer brætspil eller andet problemløsningslegetøj, hvor hoved og næse skal bruges for at løse en opgave. Men hold det i den stille genre, hvor koncentrationen skal bruges.

Tag stille og roligt tøj på, gør tasken klar, rasl med nøglerne, og hvad der ellers skal ske, inden man går ud ad døren.

Hav gerne et marvben eller en Kong, med noget godt i, klar. Det kan være lidt leverpostej, der er smurt indeni, eller noget af hvalpens mad, der er blødgjort og smurt i. Smøreost og torskerogn fungerer også fint – det vigtige er, at det er noget, hvalpen synes smager godt og har lyst til at slikke i.

Giv benet eller Kongen til hvalpen på dens tæppe, sig kort farvel, og gå ud ad døren. Alt efter hvordan hvalpen tager det, og hvordan dens psyke ellers er, må man kigge på, hvor hurtigt man skal være tilbage. Nogle fungerer bedst, når man kommer tilbage, inden de er færdige med benet. Andre lægger sig bare ned og sover, når benet er færdigt.

Du kan eventuelt lave en optagelse med billede og lyd for at få en fornemmelse af, hvad hvalpen gør. Hvis man er man i tvivl, så kom hellere for hurtigt hjem, så man ikke risikerer, at hvalpen når at blive utryg og begynder at hyle eller kradse på døren.

Byg stille og roligt mere og mere tid på, og varier tiden. Den kan eksempelvis være alene i fem minutter, så 10 minutter, så 15 minutter og så videre. Det skal ikke kun være en øgning af tiden, men også gange, hvor man kommer meget hurtigere hjem end forventet.

Når man kommer hjem, skal benet tages væk – uanset om hvalpen er færdig med det eller ej. Det må godt være sådan, at man kan se, at den allerhelst vil have benet og dermed er mere ligeglad med, at man går fra den.

Sig hej til hunden, når du kommer hjem igen. Ikke for overstrømmende, men blot en anerkendelse af, at du er hjemme igen, og alt er som før.

Hold hele tiden fokus på at skabe succes, så øg ikke alene-tiden, før du er sikker på, at hvalpen mestrer at være hjemme alene i det tidsinterval, I er nået til.

Når først den kan være alene i en times tid, kan der sagtens sættes hele timer på. Det er de første 45 minutter, som er de kritiske.

I korte træk handler det altså om at bygge gode vaner op, så hunden forbinder afgangen fra hjemmet med noget positivt og ikke bliver trykket, bange eller ked af det, når den forlades.

Hunde der ødelægger
Hvis hunden ødelægger ting, når man er ude, er der er oftest tale om hunde, der stresser og måske har fået indlært en rigtig dårlig vane. Det holder IKKE op af sig selv, og det er heller ikke en løsning at give hunden mindre plads, og færre ting at kunne ødelægge er heller ikke en løsning – der skal indlæres nye vaner for at løse det.

Kig på, hvordan hverdagen ellers ser ud for hunden. Er der mange stresselementer dagligt, og hvordan bruges tiden, før den skal være alene hjemme?

Fysisk stimulering er ikke godt, lige inden hunden skal være alene hjemme. Selvfølgelig skal hunden have luft, men det handler mere om at få tisset af og få snuset. Så vent med cykel- eller løbeturen. Der skal være ro på, inden man forlader hunden, og, som tidligere skrevet, gerne noget mental aktivering.

Forudsat man har sovet hele natten, er der ikke sket noget for hunden i seks-otte timer, så der skal lidt indhold på, inden hunden igen kan klare at være alene.

Det betyder ikke, at man behøver at stå to timer tidligere op for at beskæftige hunden, men det kan være en god ide at tænke på, hvad hunden kan beskæftige sig selv med, mens man gør sig klar med bad, ordner madpakker og så videre. Det kan for eksempel være brætspil, kegler med mad i, som trilles rundt eller søgeøvelser i haven. Bare det er noget, der stimulerer hunden mentalt.

Hunde der hyler og gør
Hunde hyler oftest, fordi de kalder på resten af flokken, når de er kede af at være alene hjemme. Overvej grundigt, hvorfor de er blevet det. Har det været sådan hele tiden, eller er man måske gået for hurtigt frem med træningen? Eller i værste fald har man måske slet ikke trænet det i små intervaller? Der er ikke nogen vej uden om; man må starte forfra.

De nuværende vaner skal brydes, så hunden ikke kæder tingene sammen og reagerer ud fra det, den er vant til.

Det kan betyde, at hunden skal være i et andet rum, hvor der enten er mere eller mindre plads, end den plejer at have. Det kan også være, at rutinerne skal ændres, så hunden ikke gennemskuer, at den skal til at være alene hjemme. Så begynder man forfra med træningen. Ud over den nødvendige luftetur og mentale aktivering skal man finde noget godt fyld at putte i et kødben eller en Kong, og så tager man træningen i små intervaller. De skal være succesfulde, inden man går videre med at øge tiden.

For at det lykkes, kan det kræve meget ferie, fleksibilitet på jobbet og gode naboer, der kan hjælpe. For når en uvane skal laves om til en god vane, må der IKKE være tilbagefald i træningsperioden. Det skyldes, at den dårlige vane sidder fast i hunden, så hvis ikke man fastholder de nye vaner og rutiner med succes, så er der stor risiko for, at det er den gamle, dårlige vane, der vil sidde fast.

Man kan sammenligne det med rygere, der vil stoppe med at ryge. Hvis de bliver ved med at festryge, er det endnu sværere at blive ikkeryger, og succesen er dermed også længere væk. Så snart de stopper helt, og har fået nye vaner i de situationer, hvor cigaretterne ellers var førstevalg, så holder tilbagefaldene sig væk. Og tilbagefald har det jo med at formere sig.

Alene hjemme-træning i korte træk

  • Gør det positivt at være alene
  • Begynd med små intervaller
  • Undgå store afskeds- og gensynsscener
  • Sørg for, at hunden er luftet og mentalt stimuleret
  • Skru ned for de vilde lege og aktiviteter, inden hunden skal være alene hjemme
  • Hav i baghovedet, at det er succesen, der skal bygges videre på. Ellers må man forkorte tidsintervallet igen

Forskellige racer
Der kan være større udfordringer hos nogle racer, når de skal lære at være alene hjemme. Som udgangspunkt er alle hunde flokdyr, men for de racer, der er avlet til at arbejde sammen med artsfæller eller som hyrdehunde, kan det være en større udfordring og et større arbejde at få dem til at være alene hjemme. De mere selvstændige kan modsat have nemmere ved at trives med at være alene.

TEKST: MERETHE BØRGART OLESEN // FOTO: DREAMSTIME

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »