Det er bare ikke alle hunde, der har glæde af at komme med til steder med for meget virvar. Nogle hunde er klart bedre tjent ved at være hjemme og i stedet få bragt diverse smagsprøver og gode gaver, når ejeren kommer hjem igen, mens andre har stor glæde af at være med og få et ordentligt skud stimulering i løbet af få timer. Så i første omgang handler det om at kende sin hund godt og kunne se og vide, hvad den trives bedst med. Er svaret, at den sagtens kan klare at komme med på lørdagsindkøb på torvet, er der forskellige signaler, som er gode at kigge efter, når man er ankommet. Set med hundens øjne er det jo et sandt inferno af dufte og synsmæssige påvirkninger og dermed stimulering. Der er masser af mennesker at forholde sig til, sikkert også andre hunde og ikke mindst alle de dejlige boder og butikker, som dufter herligt af lækkerier.
Sådan gør du det bedst for hunden
Når I kommer ind på området, hvor der sker noget, er det vigtigt, at opmærksomheden primært er på hunden og ikke på alt det, som sker omkring jer. Det kan være svært, men det er ret vigtigt at være helt klar over, hvordan hunden har det med alt det, der sker omkring den, og at man kan støtte undervejs eller måske vælge at gå derfra igen, hvis det bliver for meget for hunden.
Sørg for rimelig kort snor, så I er tæt på hinanden, og hold en vis afstand til ting, hunde og mennesker til at begynde med. Undgå at trække hunden af sted. Hvis der er noget, den finder interessant – hvilket der helt sikkert vil være – så lok hunden væk, hvis I skal videre med det samme, ellers lad den undersøge det, den finder interessant, inden I går videre.
Husk at holde nogle pauser og trække hen, hvor der ikke er helt så mange mennesker, hunde og stimuli til sanserne. Hvis hunden begynder at gøre udfald eller på anden måde virke stresset, må den hjem eller ud i bilen. Det skal den selvfølgelig helst, inden det bliver for meget, men nogle gange kommer det pludseligt, og da bør man reagere på det med det samme.
Er du i tvivl, om din hund kan tackle en messe, et bytorv eller andre former for myldrende menneskemængder med hunde i alle størrelser, mennesker der går tæt m.m., så lad hellere hunden blive hjemme og nyd virvaret selv – og køb i stedet noget lækkert med hjem.
At hilse på andre hunde
Som udgangspunkt bør din hund være social, hvis du tager den med i mylder og støj. Dermed ikke sagt, at der skal hilses på alle, og at du skal lade alle hilse på jer, men udgangspunktet må være, at hunden trives med andre hunde i snor.
Når I så møder andre hunde på torvet, er det en god ide at spørge, om der må hilses. Det kan være, man så trækker til et andet sted, hvor der er mere plads, og det kan også være, at en hurtig snusen for og bag er nok for hundene. Det er ikke meningen, det skal udvikle sig til leg – så må man ud i det fri bagefter, hvis det er målet – men det at kunne passere, hilse på nogen og blot gå forbi andre er rigtig god træning.
Du må kigge godt på din hunds kropssprog. Ser den ud til at være tryg i situationen, rolig i kropssproget og blød i bevægelserne, så er alt, som det skal være. Er der mere anspændthed og tendens til stive ben, er det nok bedst bare at gå forbi eller eventuelt få hunden til at sidde ned, mens de andre passerer.
Pas på mad og legetøj
Selv om hunden kan være nok så omgængelig, vil jeg anbefale, at man er opmærksom, når man bevæger sig rundt mellem alle de fristelser, der er på for eksempel et marked eller loppemarked. Der er jo ’godbidder’ og legetøj i alle afskygninger. Nogle steder er der måske ’smagsprøvebar’ stillet op – en sand fest set med madglade hundeøjne – men vær opmærksom på, at hunden kan reagere anderledes, når der er mad og spændende sager involveret. Nogle bliver meget vagtsomme omkring det og mener absolut, de har førsteret til ALT på standen, andre er mere villige til at dele, og konflikter over noget, som ikke er ’nogens’, er lidt meningsløst.
Vær opmærksom på din hund, når I gør ’pitstop’ ved boder eller stande, og træk væk, hvis du kan se, der er optræk til forsvar af et eller andet. Det fungerer på alle måder bedre end at begynde at skælde og smælde, hvilket der sjældent kommer noget godt ud af. Så skab afstand, lok hunden væk om nødvendigt, og er det dig, som måske er på vej hen til en stand, hvor der i forvejen står nogen og kigger, så se på hundens kropssprog, om den ligner en, der skal forsvare noget. Hold i så fald afstand, til den og ejeren går videre.
Minimer besøgstiden med hvalp – og stressede hunde
Hvis din hund ikke er ret gammel, og du overvejer, om den skal med, vil min første anbefaling være, at det skal den ikke. Selv om der er meget socialisering og stimulering for hvalpen, så kan det hurtigt blive for meget. Tager du alligevel en hvalp med på Strøget, så vær klar over, at det er ganske kort tid, du kan være der, hvis du vil tage hensyn til, hvor meget – eller lidt – en hundehvalp kan kapere uden at blive overstimuleret og stresset.
Hvis din voksne hund udviser nogle af de symptomer på stress, du kan se i ’boksen’ til højre, venstre, over, herunder*, når den er med på offentlige steder med mylder, vil jeg klart anbefale, du skynder dig ud, så din hund kan få ro og ikke koger over. Faktisk tager det kun to-15 minutter, før en hunds krop begynder at producere stresshormoner i uoverskuelige situationer, og det kan tage op til seks dage, før kroppen helt stopper med produktionen. Man bør ’lytte’ til sin hund og passe på den, så godt man kan.
STRESS-SIGNALER
- Hvis din hund halser – altså trækker vejret hurtigt med åben mund – konstant, kan det være tegn på, at stresshormonerne er for mange, og situationen ikke længere er optimal.
- Rødsprængte øjne eller meget store pupiller er et tegn på for mange stresshormoner.
- Pludselig fældning, hvor hunden nærmest smider en håndfuld pels, er et stresssymptom.
- Ændret adfærd, som f.eks. ved en ellers rolig hund, der pludselig gør udfald, kan også være tegn på for mange stresshormoner.
- Hvis hunden – typisk hanhunde – i den grad letter ben uden at snuse først, kan det være tegn på stressreaktion.
- Når hunde, der ellers normalt er i stand til bare at iagttage, hvad der sker omkring dem, ikke kan finde ro, er der tale om en stressreaktion
- Tynd mave er et klokkeklart tegn på forhøjet stressniveau. Det kan kun gå for langsomt med at komme ud … af flere årsager!
Gode råd før I går hjemmefra
- Vurder før afgang, om din hund vil have glæde af udflugten.
- Skal hunden med, så gå på marked, messe eller shopping på hundens præmisser – når den har fået nok, har du fået nok.
- Hold afstand til dem, I møder, og spørg, inden I går tættere på andre hunde.
- Vær opmærksom på vagtsom adfærd, når der er mad og legetøj i sigte.
- Hav din opmærksomhed på din hund – hele tiden.
- Vær af sted i det interval, hunden kan klare det. Hellere en kort succes end en lang fiasko.