race golden retriever

Golden retriever

I sidste halvdel af forrige århundrede blev golden retrieveren fremavlet i England og Skotland til brug som apportør af fuglevildt. I starten af 1960’erne kom golden retrieveren til Danmark, hvor den hurtigt blev en værdsat familie- og jagthund. Desværre blev der midt i 1970’erne masseproduceret golden-hvalpe, fordi nogle avlere tænkte mere på at tjene penge end på at fremavle hunde med de oprindelige jagtegenskaber. Udseendet blev radikalt ændret fra at være en udpræget mindre, gyldenbrun arbejdshund, som var god til en lang dags jagt, til at være en stor, hvidlig, vamset bamsehund med knap så stor udholdenhed.

Heldigvis blev der efterhånden luget ud i de brodne kar, så man i dag via de af Dansk Kennel Klub godkendte opdrættere kan være sikker på at få en golden retriever, der er venlig, intelligent, tillidsfuld og let at træne.

Aktivitet og arbejde
Flere nordiske opdrættere af golden retrievere har fået øjnene op for racens oprindelige mentale egenskaber. En golden retriever avlet med henblik på jagt er interesseret i at arbejde for sin fører – ikke for sig selv som så mange andre racer. Dens stærke vilje til samarbejde og dens gode nerver gør den til en styrbar jagtkammerat og en loyal partner.

Mange goldens bruges som narkohunde ved politiet og som redningshunde og sporhunde ved eftersøgninger og katastrofer.

Samtidig er en golden retriever en fremragende agilityhund, bare man husker, at den er sent moden og først parat til fysisk krævende arbejde, når den er helt udvokset i halvandetårsalderen.

Pelspleje
Vil du undgå filtret pels, bør du børste din golden retriever et par gange om ugen og gerne trimme den i bund nogle gange om året. To gange om året fælder den meget, mens nogle fælder en smule hele året. Generelt er en golden en sund hund, der gennemsnitligt har den højeste levealder blandt Danmarks hunde. Du skal huske at være opmærksom på, at du kan risikere at få en golden med kronisk øjenbetændelse, albueartrose (en form for slidgigt, der bevirker, at hunden konstant halter på det angrebne ben) eller hofteledsdysplasi (HD). Dog er hyppigheden af HD hos golden retrievere den samme som hos lignende mellemstore racer. Jo bedre opdrætter du finder frem til, desto mindre er risikoen for arvelige sygdomme. Risikoen for ledskader nedsættes også, hvis du fodrer og motionerer din hvalp korrekt. Hverken for meget eller for lidt i det første leveår.

En GOLDEN RETRIEVER er til dig, der…

 • Vil have en ’bamse’, der oven i købet elsker at lege og udforske
 • Vil have en ven for livet
 • Gider at arbejde med den, hvad enten det er på agilitybanen, på jagt eller bare, når den skal søge efter mus på gåturen

En GOLDEN RETRIEVER er ikke til dig, der…

 • Vil have en skødehund
 • Vil have en ’potensforlænger’
 • Er ligeglad med loyalitet og at få et nært ’familiemedlem’

Sådan skal en golden retriever se ud

 1. HOVED: Hovedet skal være velproportioneret og solidt med en bred pande og et kraftigt snudeparti med kraftfulde kæber.
 2. ØRER: Ørene må ikke være for store og bør være hængende.
 3. HALEN: Halen går direkte i forlængelse af kroppen. Den skal nå ned til haserne og må ikke være bøjet i det yderste led.
 4. KROP: En golden har en kraftfuld, velafbalanceret og langstrakt krop med en dyb og rummelig brystkasse samt en relativ kort, men kraftig ryg. Benene er muskuløse og stærke, og det samme gælder nakken.
 5. PELS: Pelsen er glat eller let bølget med masser af hår. Underulden er tæt og vandafvisende.
 6. FARVE: Farven er normalt gyldent gul (deraf navnet), men en golden ses også som nærmest skrigende hvid til dyb gylden tæt på det rødlige uden dog at blive decideret rød eller mahognifarvet.
 7. MÅL: Hannerne skal have en højde over skuldrene på mellem 56 og 61 centimeter. Tæverne ligger mellem 51 og 56 centimeter. Hos hannerne skal vægten ligge mellem 30 og 35 kilo, mens tæverne bør være mellem 25 og 30 kilo.

DU KAN LÆSE MERE OM GOLDEN RETRIEVERE på www.goldenretriever.dk.

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »