Border collie

Raceportræt af en border collie

Sådan skal en border collie se ud

Hoved
Skallen er ganske bred, og nakkeknuden er ikke fremtrædende. Kinderne er hverken udfyldte eller rundede. Næsepartiet, der bliver smallere ud mod næsen, er moderat kort og kraftigt. Skalle og næseparti er omtrent lige lange. Stoppet er meget tydeligt. Næsen er sort, undtagen hos brune og chokoladefarvede hunde, hvor den kan være brun. Hos blå/blue hunde er næsen grå/skiferfarvet. Næseborene er veludviklede.

Øjne
Ansat langt fra hinanden, ovale og af moderat størrelse. De er brune, undtagen hos “blue merle”-hunde, hos hvem et eller begge øjne helt eller delvist kan være blå.

Pels
Da hunden er en arbejdshund, som er avlet på egenskaber frem for udseende, falder de temmeligt forskellige ud. Der er korthårede, medium og langhårede. Alle typer har yderpels af tæt mellemfin struktur, med en blød og tæt underuld, som beskytter godt mod vejret. Hos den langhårede variant danner den fyldige pels halskrave, bukser og halebusk. I ansigtet, på forben (som dog har faner) og på bagben fra haseled og nedefter er pelsen kort og glathåret. Racestandarden siger, at alle farver er tilladt, blot må hvid ikke være dominerende. De fem hovedtyper er: sort med hvide aftegninger, blue merle, tricolor, blå-hvid og zobel.

Ører
Middel af størrelse og tykkelse, ansat med god bredde. De bæres helt eller halvt opstående og er under brugen meget følsomme og bevægelige.

Hale
Moderat lang, således at halehvirvlerne når mindst til haseleddet. Den er lavt ansat, godt behåret og ender i en opad bøjet bue, som fuldender hundens graciøse omrids og harmoni. Halen må løftes, når hunden er i affekt, men må aldrig bæres ind over ryggen.

Mål og vægt
Da border collien betragtes som en arbejdshund, er der ingen udstillingskrav i forhold til at avle. Racestandarden er derfor ret bred i forhold til udseendet. Vægten er ca. 15 – 25 kg, og ifølge racestandarden bliver hanner omkring 53 centimeter, tæver lidt mindre.
Mød en typisk dansk familie og hør hvorfor de valgte en border collie som ny familiehund.

Historie
Border collien er en hyrdehund, der stammer fra grænselandet mellem England og Skotland – deraf navnet ’Border’. Terrænet er meget forskelligt i det område, så derfor har det været praktisk at udvælge hunde med både lang/medium og korthåret pels. De skulle selvstændigt finde og hente får på meget store områder og skulle kunne komme frem overalt.

Som hyrdehund anvendes den på kvæg, får, fjerkræ og sågar strudse. På grund af sin gode intelligens og lugtesans har den gode evner til at finde personer, ting, narkotika og bomber og fungere som hjælp for handicappede og i lavinesituationer. Faktisk regnes den for at være den klogeste hunderace. Border collien bruges også meget i lydighedskonkurrencer af samme årsag, og racen er stærkt repræsenteret på lydighedslandsholdet.

Border Collien er en gammel race, men forholdsvis ny i Danmark, hvor den kun har været registreret siden 1984. Der er sket en polarisering i avlen, så der nu findes udstillingslinjer og arbejdslinjer, der dog ofte blandes.

Temperament
Border collien er en ekstremt energisk og opmærksomhedskrævende arbejdshund. Men den er en fantastisk familiehund, hvis dens ejere har forståelse for dens psyke og behov for at arbejde. Den er altid glad og klar til at lave noget og elsker sine mennesker. Det er en intelligent hund, som lærer hurtigt, også de dårlige manerer. Den kan udvikle uvaner eller neurotisk adfærd, hvis den ikke får meget motion og bliver stimuleret dagligt. I Storbritannien er der en sigende talemåde: ”No Sheep – No Collie”. Hunden skal slet og ret have krævende arbejdsopgaver. Det er ikke nok bare at gå en tur i snor hver dag eller lukke den ud i haven. Den skal stimuleres mentalt. Hvis ejeren ikke sørger for udfordringer og aktivitet, så klarer en border collie det på sin egen måde, og splitter den hjemmet ad, er det et vink med en vognstang om, at dens liv er for kedeligt. Til gengæld har border collien en lav stresstærskel og skal behandles roligt, hvis man ikke vil have en hund, ’der går på væggene’. Børn kan hurtigt få en border collie op at køre.

Hundes intelligens kan diskuteres, men spørgeskemaundersøgelser hos erfarne hundetrænere, har placeret denne hund som den mest begavede og lærevillige, (Stanley Corens ’Din intelligente Hund’ fra 1999).

Aktivitet
Border collien elsker at arbejde både med fysiske og mentale udfordringer og har brug for det dagligt for ikke at blive nervøs og mistrives. Mange border collier omplaceres eller aflives, fordi deres ejere ikke har tid nok til dem. Det er en krævende hund tidsmæssigt. Der er en del hundesportsgrene, hvor border collien med sin hurtige opfattelsesevne, atletiske kropsbygning og store arbejdsiver er suveræn. Fx agility, hyrdekonkurrencer, ’hunde-frisbee’, spor, dog dancing og LP (lydighed). Border collien er ligeglad med, om den arbejder på lavt eller højt niveau – bare den får mulighed for at bruge sig selv.

Pleje
Border colliens pels er selvrensende. Skidt ryger af, når den tørrer. Det er ikke nødvendigt at vaske sin border collie mere end en til to gange om året. De fælder en til to gange om året, hvor det er en god ide at børste hunden jævnligt.

Levealder
Den forventede levetid er 13 til 16 år.

Kilder: Wikipedia, Border Collie-klubbens hjemmeside: borderck.mono.net.

Border collie
•  Motion

•  Størrelse

•  Pleje

•  Familie

En border collie er til dig, der …..

1. Er vild med at træne og aktivere din hund – hver dag

2. Vil have en hund, der gerne vil arbejde sammen med dig

3. Ønsker en super lærenem og energisk hund
En border collie er ikke til dig, der …..

1. Vil have en rolig familiehund, der elsker alle hunde og mennesker

2. Har brug for en ‘sofahund’

3. Hellere vil have en hyggehund end en arbejdshund

Teskt og Foto: Gertrud Baun og Privat

RELATEREDE ARTIKLER

Seneste

Populære

Airbnb for hunde

Hundeejere er sjældent glade, når de af den ene eller den anden grund er nødt til at forlade deres hunde i nogle dage. Hvis venner

Læs mere »